Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mol poliolgyártáshoz szükséges technológiák alkalmazásáról kötött szerződéseket az Evonik IP Gmbh-val ("Evonik"), valamint a thyssenkrup Industrial Solutions-zel ("thyssenkrupp") - közölte a Mol. A poliollal kapcsolatos terveiről a Mol-csoport először 2016-ban, a "Mol 2030" hosszú távú stratégia első beruházási ciklusának ismertetésekor számolt be - tájékoztatta a Mol a piaci szereplőket.

A szerződések az úgynevezett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológia licencének és tervezési dokumentációinak beszerzésére vonatkoznak. A hidrogén-peroxid üzem licenctulajdonosa az Evonik, míg a propilén-oxid részleg licencét az Evonik és a thyssenkrupp konzorciuma biztosítja majd. A szerződések a thyssenkrupp mérnöki és kivitelezési munkálatainak igénybevételére, valamint az Evonik szabadalmaztatott katalizátorainak használatára vonatkozó kötelező érvényű ajánlatokat és előzetes megállapodásokat is tartalmaznak. A szerződés aláírása fontos stratégiai lépés a Mol nagyívű petrolkémiai beruházási programjának megvalósításában, és egy hosszú távú partnerség kezdetét jelenti az Evonik, a thyssenkrupp és a Mol-csoport között.

A poliéter poliol előállításához szükséges technológia, valamint a közüzemi és más létesítmények beszállítóinak kiválasztása még folyamatban van. A projekttel kapcsolatos tervezési (Front end engineering design, FEED), beszerzési, valamint építési szakaszok projekt menedzsment tanácsadójának (Project Management Consultant, PMC) a Mol-csoport a Fluor nemzetközi vállalatot választotta.

Nagyításért kattintson a képre!

A ma kötött megállapodások az első mérföldkövet jelentik a Mol hosszú távú stratégiájának megvalósításában, melynek keretein belül 2017-2021 között a vállalat 1,9 milliárd dollár értékben készül beruházni a vegyipar és petrolkémia területén. A mintegy 1 milliárd dolláros beruházásból Magyarországon felépülő ipari komplexum a következő öt év legnagyobb organikus beruházási projektje lesz. Az új termékcsoport bevezetésével a Mol nemcsak egy vonzó közép-kelet-európai piaci szegmensre léphet majd be, hanem folytathatja a downstream értéklánc bővítését speciális és finomkémiai termékekkel, ami a 2030-as stratégia egyik fő pillére.

A megállapodásoknak köszönhetően a Mol egy korszerű és energiahatékony technológia alkalmazásával, jelentős mennyiségű melléktermék előállítása nélkül működtetheti majd új üzemeit, ami összhangban van a csoport fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségével. A propilén-oxidból származtatott poliolok az autógyártásban, építő- és bútoriparban, valamint csomagolóanyag-előállításban széleskörűen alkalmazott poliuretán habok egyik fő alkotóelemei.

A tervezett ipari létesítmény része lesz egy 200 ezer tonna propilén-oxid kapacitású HPPO üzem, valamint több poliéter poliol gyártósor is, melyek megépítését és működtetését jelentős közüzemi és infrastrukturális beruházások segítik majd.

A mai napon kötött megállapodás fontos lépés a Mol-csoport 2030-as stratégiájának megvalósításában, amely révén a vállalatcsoport Közép-Kelet-Európa vezető vegyipari vállalatává alakul át. Az innovatív és környezetbarát technológia nem csupán azt teszi lehetővé számunkra, hogy régiónk egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává váljunk, hanem belépő is a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire - mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Ez a projekt remek példája annak, amikor tekintélyes partnerek különleges erői egyesülnek egy hosszútávú, sikeres szövetség érdekében. Az Evonik modern technológiájával és kiváló teljesítményű katalizátorával járul hozzá ehhez az együttműködéshez. Innovatív és megbízható partnerként pedig hatékony és fenntartható megoldásokat kínál - mondta Johannes Ohmer, az Evonik Resource Efficiency GmbH igazgatósági tagja.

Büszkék vagyunk rá, hogy a ma megkötött hosszú távú szerződések révén a Mol lehetőséget kap magas minőségű propilén-oxid előállítására, ráadásul rendkívül költséghatékony módon. A hatékony nyersanyag-felhasználással, környezetbarát termeléssel és alacsony beruházási költségekkel járó termelés mélyreható folyamattervezési szakértelmünkön, valamint az Evonikkal közösen tervezett és megépített vegyipari és más ipari létesítmények során szerzett tapasztalatokon alapszik - tette hozzá Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Industrial Solutions Elektrolízis és Polimerek üzletágának vezérigazgatója a közlemény szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!