Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint hatalmas méreteket öltött az elmúlt hetekben a befektetők körében az aranyvásárlási láz. Az elmúlt három hétben összesen 5,8 milliárd dollárnyi tőke áramlott aranyba adataik szerint, ilyen magas értékre utoljára 2009 nyarán volt példa, 900 és 1000 dollár közötti unciánkénti érfolyam mellett. Akkor közvetlenül ezután hatalmas emelkedésbe kezdett a nemesfém árfolyama, s két év alatt elérte az unciánkénti 1900 dolláros szintet.

Míg az aranyat vették, addig a részvényeket adták a befektetők, az EPFRE Global adatai szerint a legnagyobb tőkekiáramlást az amerikai részvényalapokból lehetett tapasztalni, összesen 3,6 milliárd dollár értékben vonták ki pénzüket innen a befektetők. A BofA Merrill Lynch elemzői szerint az aranyvásárlási láz egyértelműen annak tudható be, a befektetők attól félnek, a Fed megpróbálja majd gyengíteni az amerikai dollárt, illetve annak, hogy egyre nagyobbak a recessziós félelmek.

A héten már a Deutsche Bank elemzői is aranyvásárlásra buzdították a befektetőket, annak ellenére, hogy historikus összehasonlításban még mindig drágának tartják azt. A nemesfém ára a bank szerint alacsony inflációval és gazdasági fellendülésekkel jellemzett időszakokban mindig rosszul teljesít, s az elmúlt években ez volt a helyzet. Most azonban a globális pénzügyi rendszerben növekvő feszültségek a nemesfém malmára hajtják a vizet. A Deutsche Bank elemzői szerint jelenleg nő a kockázata annak, hogy ciklikus emelkedés következhet az amerikai vállalati csődök számában, de megvan annak is az esélye, hogy Kína reagálva a masszív tőkekiáramlásra újabb nagy jüan leértékelést hajt végre. Így értelmes lehet a befektetők részéről aranyat vásárolni a kockázatok elleni biztosítékként.

A Deustche Bank rámutat, az aranyat sokan azért nem kedvelik, mivel olyan befektetés, amely nem kamatozik. A jelenlegi környezetben azonban, ahol az ECB, a Bank of Japan és a svéd jegybank is már a negatív zónában jár kamataival az arany hátránya elenyészni látszik a készpénzzel szemben.

A bank korábban úgy gondolta, az arany árfolyama a tavaly év végi szintekről tovább eshet az 1000 dollár alatti régióba. Azonban azóta megváltozott a helyzet, a Fedtől a piac immár nem vár három idei kamatemelést, a DB elemzői szerint legfeljebb egyet lehet már csak várni az idén.

A bank év végi célárfolyamát 1230 dollárra emelte az arany unciánkénti árfolyamára. Ezt nézve a mostani, ehhez közeli szinteken nem éri meg igazán vásárolni belőle, s ők is türelmet javasolnak a befektetők számára. Kiemelik, az arany általában jól teljesít az év első negyedében, így a befektetőknek érdemes lehet türelmesen kivárniuk, amíg alacsonyabb árakon szállhatnak be az aranyba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!