Hatalmas tőkeemelés jön az Unicreditnél

A piaci várakozásoknak megfelelően 13 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be ma az UniCredit. Olaszország gazdaságtörténetének legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására kerülhet így sor 2017 első negyedévében. 14 ezer fős, vagyis 11 százalékos létszámleépítést is kilátásba helyeztek.
portfolio.hu, 2016. december 13. kedd, 09:49
Fotó: Reuters

A legnagyobb olasz bankcsoport 2017 első negyedévében tervezi végrehajtani a 13 milliárd eurós részvénykibocsátást. A bevont tőke egyrészt segítheti a bank tőkehelyzetének javítását, 2019-re 12,5 százalék feletti mutatót (CET1) tűztek ki célul. Másrészt hozzájárulhat a bank 17,7 milliárd eurónyi nem teljesítő hitele leépítésének biztonságos finanszírozásához - írja a portfolio.hu.

Eközben gőzerővel halad a bank méretcsökkentése. A Pioneer alapkezelőt 3,55 milliárd euróért az Amundinak értékesítik,  a második legnagyobb lengyel banknak számító Pekaóban lévő 32,8 százalékos részesedést pedig a PZU biztosító és a lengyel állami pénzügyi alap, a PFR számára 10,6 milliárd zlotyért adják el.

Jean Pierre Mustier vezérigazgató szerint Európa egyik legvonzóbb bankjává szeretnék tenni az UniCreditet. Ezt a múltból örökölt nem teljesítő hitelek leírásával és a megfelelő profitabilitás helyreállításával szeretnék elérni.

A Morgan Stanley, a UBS, a BofA Merrill Lynch, a JP Morgan és a Mediobanca szervezheti a részvénykibocsátást, a nem teljesítő hitelek eladása pedig két entitáson keresztül zajlana, az egyiket a Fortress Investment Group a másikat pedig a Pimco menedzseli, az UniCredit pedig kisebbségi tulajdont tartana mindkettőben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK