Újabb katasztrófa-forgatókönyvet vázolt fel egy amerikai technicista elemzőcsapat az amerikai részvénypiacok számára, igaz, erre lesz idő felkészülni szerintük. Az Elliott-hullámokat használó elemzőgárda szerint 1100 pont környékén tetőzhet a rally az S&P 500-as indexben, azonban utána hatalmas lejtmenet jön, amely a márciusi mélypontok, sőt 600 pont alá is lehozhatja a vezető amerikai index értékét.

Az elemzők szerint a március elején megindult emelkedés a klasszikus, három hullámos, több hónapig tartó bikapiac trendjének képét mutatja. Ez azonban csak egy ellenirányú trendnek tekinthető a nagyobb, lefelé tartó hullámban. A bikapiac első hulláma véleményük szerint május elejéig tartott, nagyjából 60 napig, s a célára 929 pont volt a 672 pontos március eleji mélypontból számolva. Ezután az emelkedéssel megegyező időtartamú korrekciós időszak jött - emlékezzünk, az S&P 500 eközben 950 pontig is elment - s július 10-e környékén indult a rally második fázisa. Ez időben rövidebb ideig tartott, mint az első felfelé hullám, a 60 napos első szakaszból ők arra következtetnek, hogy kifutása nagyjából 36-37 naposra tehető, a hullámból számolt célár 1009 pont volt az S&P 500-as indexben.

Elméletük szerint már megindult a második korrekciós hullám, amely szintén 36-37 napig tarthat, s nagyjából szeptember végén ér véget. Mivel az első hullám korrekciós fázisa inkább oldalazó volt, ezért ez a korrekciós fázis nagy valószínűséggel éles eséssel is járhat - írják. Azonban kiemelik, hogy az előző emelkedésből számolt célár alá nem nézhet be az index, azaz 929 pontnál erős támaszra lelhet az S&P 500.



Ezután, szeptember végén, október eljén megindulhat az emelkedés utolsó, legrövidebb fázisa, amely hosszára 30 napot tippelnek a szakértők, ez a hullám szerintük 1087 pontig viheti a mutatót október végére. Itt azonban éles fordulatot vehet, s olyan lejtmenet megindulására számítanak, amely hosszútávon 600 pont alá viheti az indexet, 540, esetleg 450 pont környékére.

Az Elliott hullámok híveit, bár meglehetősen tetszetős elmélet a technikai elemzés ezsköztárában, számos kritika éri a befektetői közösség részéről. Egyrészt- fogalmaznak az ebben nem hívők - annyira bonyolult, hogy utólag bármilyen árfolyam-grafikonra rá lehet húzni, hogy az a hullámok alapján formálódott. Másrészt általában még szakértői is nehezen találják el, hogy egy mozgás az Elliott-ciklus mely fázisában tart, s mire felismerik, rendszerint már késő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!