Hatalmasat bukhatnak a banki kötvényesek

Jelentős veszteségeket szenvedhetnek el az államosított Anglo Irish bank alárendelt kölcsöntőke kötvény tulajdonosai, a kormány ugyanis nem kívánja garantálni papírjaikat.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 12:43
Fotó:

Az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan tegnap egy beszédében minden eddiginél erősebb utalást tett arra, hogy az államosított Angloi Irish Bank alárendelt kötvénytulajdonosai nem fogják minden pénzüket viszontlátni.  Elmondása szerint ugyan végleges terveket a bankkal kapcsolatban csak a jövő hónapban látni majd, azonban egy biztosnak tűnik. A szeptember végétől meghosszabbítandó állami kezességvállalás a bank kötelezettségeire nem vonatkozik majd az alárendelt kötvényekre, csak a betétekre s az úgynevezett normál (senior) kötvényekre.


A híreket megerősítette az Ír Állami Eszközkezelő Ügynökség vezetője is, mondván, az alárendelt kötvények tulajdonosainak semmilyen garanciát nem tudnak adni. A hírek nyomán tovább emelkedett az amúgy is felfelé trendelő ír CDS felár.


Tudósítások szerint a banknak mintegy 2,3 milliárd eurónyi alárendelt kölcsöntőke kötvénye van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK