Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajár zuhanása miatt a Mol ma megjelent gyorsjelentése mind az üzleti mind a nettó eredmény tekintetében hatalmas mínuszt mutat, mégis a az olajcég több tekintetben is sikerként számol a tavalyi utolsó negyedévéről. A 129,1 milliárdos üzleti és 124,2 milliárdos nettó veszteség akár sokkolhatná is a részvényeseket, bár a korábban megjelent INA gyorsjelentés miatt már számítani lehetett rá. A veszteség jelentős része pedig a 2009 óta nem látott mértékű készletátértékelési és készleteken elszenvedett veszteségből (ez egymagában több mint 80 milliárd forint volt) származik, hiszen a korábban magas áron megvett olajat az olajcég a világpiaccal együtt menve kénytelen sokkal olcsóbban értékesíteni. Ezt a hatást a részvény értékelésénél az elemzők általában figyelmen kívül hagyják, hiszen ha az olajár esése megáll, ez a veszteség elmarad, sőt áremelkedés esetén nyereséget hoz. Ezért a leginkább figyelt mutató a Mol esetében az újra beszerzési áron számolt egyszeri tételektől is tisztított EBITDA értéke, amely 146 milliárd forintos pozitívumával meghaladja a legmagasabb elemzői becsléseket és 26 százalékkal az előző év hasonló időszakának értékét is, ezzel árnyalva az első pillanatra negatív képet.

A Mol kutatás termelési üzletága tulajdonképpen viszonylag jól viselte az olajár zuhanását, a 65 milliárdos EBITDA alig maradt el az előző negyedév teljesítményétől jó tízmilliárddal meghaladva a várakozásokat és tavalyi év hasonló időszakával (akkor még háromszámjegyű volt az olajár) összehasonlítva is csak 26 százalékos volt a csökkenés. Ez többek között annak köszönhető, hogy az olajcég fordulatot tudott elérni a kitermelt mennyiség tekintetében, az év utolsó hónapjaiban már 104 ezer hordós kitermeléssel büszkélkedhetett, ami 9 százalékos növekedést jelent az eddig folyamatosan csökkenő kitermeléshez képest. Ráadásul a hatalmas olajáresés (a harmadik negyedév 25 százalékos esése után további 27 százalékkal csökkent az olajár Q4-ben) hatását némileg ellensúlyozta a stabilabb gázár és az erősödő dollár. Az üzletágat ugyanakkor még a korábbi negyedévnél is nagyobb leírás terhelte a szíriai eszközökön, összesen több mint 52 milliárd forint úszott el így.

Up- és downstream

Az upstream területén az idei évre kitűzött cél a 110 ezer hordós kitermelés elérése amit 2017 már 135 ezer hordóra szeretnének növelni az új stratégia szerint (korábban ezt csak 2018-ra látták reálisnak), igaz az elérhető kurd kitermelési szintet némiképp bizonytalannak tekintve. Az olajcég a gyorsjelentéssel egyidőben megjelentetett kutatás termelési riportjából kiderül az is, hogy a kurdisztáni kitermelhető tartalékok korábbi 250 millió hordóra becsült értékét csak mértékkel csökkentette az olajcég 210 millió hordóra - az elemzők mintegy 200 millió hordóra számítottak. Ezzel vélhetőleg nem okozott a tavalyihoz hasonló nagy negatív meglepetést, az viszont már rosszabb hírnek tűnik hogy a többi kitermelési területen is jelentősen visszavett a kitermelhető készletekből. Így most összesen 630 millió hordó olajegyenértékes kitermelhető készlettel rendelkezik a csoport szemben a tavalyi 950 millió hordós értékkel.

A negyedév legjobb híre kétségkívűl a downstream üzletág kiemelkedő eredménye lett, amely 83 milliárdos EBITDA-val (az INA nélkül) az elmúlt tíz év legjobb negyedévi teljesítménye lett a gyorsjelentés szerint. Ugyanakkor az INA összesen mintegy 27 milliárd forint speciális tételek közé számító veszteséget okozott de még ez is eltörpült a már említett készletátértékelési veszteség több mint 80 milliárd forintjához képest, így összességében a tisztított EBITDA kiszámítása 102 milliárdos korrekciót eredményezett a gyorsjelentés szerint. A Mol csoport így 73 milliárdos tisztított újrabeszerzési árakkal számolt EBITDA-t ért el ami szintén meghaladta az elemzői várakozásokat és a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva több mint háromszoros értéket ért el. A zuhanó olajár hatásának kiszűrése a finomítás és a petrolkémia kiváló eredményét egyaránt segítette a javuló külső környezet, a csoportszintű finomítói árrés 3,2 dolláral növekedett hordónként, az integrált petrolkémiai marzs megduplázódott és a dollár is számottevően erősödött a negyedév során.

A Mol csoport ugyanakkor a gyorsjelentésel egyidőben bejelentette a hatékonyság fejlesztő és növekedési projekteket tartalmazó Next Downstream programot, melynek célja a cash flow termelés maximalizálása. A 2014-es külső környezettel számolva a program célja, hogy 2017-ig 1,3 milliárd dollár értékű EBITDA-t és 900 millió dollár értékű normalizált cash flowt érjen el.

Sok ütés, de optimista menedzsment

Összességében a Mol gyorsjelentéséből jól látszik, hogy az olajcég a rekordgyorsasággal zuhanó olajáresés hatásai alól nem tudta kivonni magát. A már ismert külső tényezők, az INA rendezetlen helyzete és az ebből fakadó nem jelentéktelen veszteségek, a szíriai bukás és az újabban egyelőre egyre bizonytalanabb kurd kitermelés (a kurdisztáni export leállt mivel az olajcégek nem kapják meg az exportált olaj értékét, kénytelenek így a hazai piacon olcsón értékesíteni olajukat) mind rányomták a bélyegüket a negyedéves teljesítményre. Ugyanakkor a Mol a tovább tudta növelni kitermelését, alapot teremtve a következő évek folytatódó termelésnövekedéséhez és társaság ki tudta aknázni az integrált üzleti modelljéből fakadó előnyőket, amelyek elsősorban a finomítói és petrolkémiai területen jelentkeznek. A gyorsjelentéshez fűzött menedzsment kommentár is optimista képet fest, a Mol folytatja beruházásait akvizíciókon keresztül kiaknázhatja az alacsonyabb olajár nyújtotta lehetőségeket és kész cselekedni, amint a megfelelő lehetőség elérkezik. 2015-ben a megváltozott külső környezet ellenére is erős eredményre számítanak integrált üzleti modellüknek köszönhetően.

Mindezek alapján a gyorsjelentést a várakozásoknál valamivel jobbnak lehet értékelni, figyelembe véve azt, hogy az ismert külső környezet és a INA veszteségei miatt a piac már jó előre számíthatott a veszteségre. Ugyanakkor a számok, pédául a negatív éves részvényenkénti eredmény (az utolsó negyedév 778 forint mínuszt hozott, ami a tisztított számokkal is 350 forint veszteséget jelent) mégis elég negatív képet festenek az olajtársaság tavalyi évéről. Nagy kérdés, hogy a menedzsment optimizmusa a befektetők fantáziáját milyen mértékben mozgatja majd meg, amihez vélhetően nem ártana, hogy a régóta hiába várt INA helyzet rendeződjön vagy az olajcég közel keleti kitermelése Kurdisztánban, esetleg valaha Sziríában újra normál mederbe kerüljön.

A szerző rendelkezik Mol alapú kötvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!