Csaknem 4 százalékos mínuszba került a Raiffeisen Bank International (RBI) részvénynek árfolyama szerdán, a bank gyorsjelentésének közzététele után a bécsi tőzsdén. A Magyarországon is jelen lévő osztrák pénzügyi csoport az első negyedévben 226 millió eurós profitot ért el, ez 43 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A működési eredménye pedig 465 millió euró lett, ami 15,6 százalékos visszaesés éves összevetésben.

Van magyarázat

Johann Stobl vezérigazgató azt mondta erről, az egyedi hatások miatt csak korlátozott mértékben lehet összevetni az idei számokat a 2018-as első negyedéviekkel. A hitelezés és a kamateredmények jól alakulnak, a bank tőkehelyzete is erős, ezért jó eredményekre számít az idén. A nettó kamateredmény 4 millió euróval 825 millióra csökkent, ebben közrejátszott, hogy eladták a lengyelországi banki alaptevékenységüket. Ezt nem számítva 8 százalékkal emelkedett volna a kamateredmény.

A nettó kamatmarzs csoport szinten 7 bázisponttal 2,43 százalékra esett vissza, részben annak köszönhetően, hogy a központban megugrott az alacsony kamatrésű üzletek volumene, emellett Oroszországban és Fehéroroszországban is lefelé mentek a ráták. Az általános adminisztrációs kiadásokból csupán 16 millió eurót sikerült lefaragni, a költség/bevétel arány viszonylag nagy mértékben 3,6 százalékponttal 60,9 százalékosra ugrott.

Magyarországon jól megy a szekér

A magyarországi leány eredményei jól alakultak: a nettó kamatbevétel 34 millióról 37 millióra nőtt 2018 első negyedéve óta. A nettó díj- és jutalékbevételek is emelkedtek kis mértékben, a működési bevétel pedig 7,6 százalékkal 62 millió euróra ugrott. A magyarországi Raiffeisen működési eredménye 72 százalékkal ugrott meg így 25 millió euróra, a hitelintézet 15 millió eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben. Ez csaknem 8 százalékkal elmarad a tavalyitól, de az idén az első negyedévben befizetett 13 millió eurós (4,2 milliárd forint) bankadót mellett 3 millió eurónak megfelelő összeget a Magyar Nemzeti Bank szanálási alapjába is átutalt a bank.

Magyarországon a költség/bevétel arány 12 hónap alatt 62,4 százalékról 60 százalék alá süllyedt. A nem teljesítő hitelek aránya 4,5 százalékról 2,9 százalékosra süllyedt. A hitelállomány 13,5 százalékkal 3,572 milliárd euróra nőtt, a betétek volumene 8,6 százalékkal 5,778 milliárd euróra emelkedett. A hitel/betét arány is nőtt, most már 70 százalék fölött van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!