Míg az alapokat közvetlenül érintő alapkezelési és letétkezelési díjak csökkentek az elmúlt években, az alapok forgalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek, a sok esetben egyedi és speciális, főként kétoldalú megállapodásokon nyugvó megoldások továbbra is jelentős terheket rónak a piaci szereplőkre. A megcsappant állományok, valamint a befektetői kör átalakulásával megváltozott alacsonyabb értékű, de nagyobb számú befektetetési jegy tranzakció előtérbe helyezi az alapokra terhelt költségek racionalizálását, a piaci szereplők hatékonyabb és ezáltal költségkímélőbb együttműködését.

A növekvő számú ügyletek és a szaporodó forgalmazási csatornák miatt kiemelten fontossá válnak a hatékonysági szempontok, amelyek a szabványosításra és az elszámolások automatizálására épülnek - közölte Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati Igazgatója lapunkkal. A megváltozott feltételeknek való megfelelést segíti a KELER által kidolgozott új elszámolási és tranzakció-irányítási rendszer, amely megoldásaival illeszkedik a befektetési alapok forgalmazásának automatizálását célzó európai törekvésekbe. A szolgáltatást a befektetési alap piac szereplőivel együttműködve az idei év első negyedévétől kezdve, a funkciókat folyamatosan bővítve vezeti be a KELER.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!