BUX
39006

Hatékonyabb elszámolásra készült fel a Keler

A gazdaság és a befektetők preferenciáinak átrendeződése, valamint az intézményi befektetőkről mind inkább a lakosságra áttevődő fókusz újfajta hozzáállást követel meg az alapkezelőktől, a forgalmazóktól és a letétkezelőktől.

Deák Bálint, 2013. január 10. csütörtök, 12:47

Míg az alapokat közvetlenül érintő alapkezelési és letétkezelési díjak csökkentek az elmúlt években, az alapok forgalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek, a sok esetben egyedi és speciális, főként kétoldalú megállapodásokon nyugvó megoldások továbbra is jelentős terheket rónak a piaci szereplőkre. A megcsappant állományok, valamint a befektetői kör átalakulásával megváltozott alacsonyabb értékű, de nagyobb számú befektetetési jegy tranzakció előtérbe helyezi az alapokra terhelt költségek racionalizálását, a piaci szereplők hatékonyabb és ezáltal költségkímélőbb együttműködését.

A növekvő számú ügyletek és a szaporodó forgalmazási csatornák miatt kiemelten fontossá válnak a hatékonysági szempontok, amelyek a szabványosításra és az elszámolások automatizálására épülnek - közölte Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati Igazgatója lapunkkal. A megváltozott feltételeknek való megfelelést segíti a KELER által kidolgozott új elszámolási és tranzakció-irányítási rendszer, amely megoldásaival illeszkedik a befektetési alapok forgalmazásának automatizálását célzó európai törekvésekbe. A szolgáltatást a befektetési alap piac szereplőivel együttműködve az idei év első negyedévétől kezdve, a funkciókat folyamatosan bővítve vezeti be a KELER.