Nem éri el a négyszázmilliárd forintot a gyorsjelentését mostanáig közzétevő tizennégy A kategóriás tőzsdei cég tavalyi összesített eredménye, mivel csak 399 milliárdig jutottak. A beszámolójával még adós hét társaság számai ráadásul várhatóan még lefelé húzzák majd a nyereséget - elsősorban a várhatóan több tíz milliárdos Orco-veszteség miatt -, így ha teljes lesz már a kép, könnyen kiderülhet, hogy a 380 milliárd forintot sem éri el az összprofit. Ez a teljesítmény mintegy 26,5 százalékkal rosszabb, mint az egy évvel korábbi, tehát a BUX 75 százalékot közelítő tavalyi emelkedésének hátterében inkább a megelőlegezett bizalom, semmint a vállalati eredmények javulása állhatott.

 

Rossz hír, hogy a negyedik negyedévben tovább csökkent a nyereségnövekedés dinamikája. Míg az első negyedévben - eddig példátlan módon - negatív lett a cégek összesített eredménye, a második három hónapos periódusban 215 milliárd profitot termelt az A kategória, a harmadik negyedévben azonban már csak 150 milliárdos volt a növekmény, ami az októbertől decemberig tartó időszakban mintegy 82 milliárd forintra csökkent. (Igaz, ez az utolsó negyedévi teljesítmény sokkal jobb a 2008-as, szerény 5 milliárdos összesített profitnál).

 

A jelentését eddig publikáló 14 társaság közül négy számolt be veszteségről, a gyorsjelentését mostanáig nem közlő cégek teljesítményét is figyelembe véve várhatóan 30 százalékos "bukási arány" adódik majd. A Graphisoft Park veszteségei mögött elsősorban számviteli okok húzódnak meg, a Danubius, a Rába és a TVK mínusza azonban a drámaian leromlott piaci környezet következménye. Eredményén egyedül a Richter Gedeon tudott javítani, a válságban is jól teljesítő gyógyszercég 2009-ben 23,6 százalékkal növelte profitját az előző évhez képest. A nyereségtermelő képesség nagyjából jól tükrözi a cégek BUX-kosárban lévő súlyát, az OTP-Mol-Telekom-Richter négyes adta a teljes profit több mint 95 százalékát.


A B kategória cégei - a Freesoft kivételével - sajnos kihasználják a múlt év óta létező könnyítést, és éves beszámolójukat csak az áprilisban megtartandó közgyűlésre készítik el - láthatólag kényelmi szempontjaikat fontosabbnak tartva a transzparens működésnél.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!