Hatvanmilliárdos osztalékot fizet a Mol (frissített)

A Mol Nyrt. részvényesei elfogadták az igazgatóság 60 milliárdos osztalékjavaslatát a ma tartott közgyűlésen, ami a saját részvényeket is figyelembe véve 588 forint lehet részvényenként.
Almás Andor, 2014. április 24. csütörtök, 11:13
Fotó: Napi.hu

A romló külső környezet ellenére a versenytársakkal összehasonlítva kiváló eredményt ért el a Mol - kezdte beszámolóját a közgyűlésen Molnár József, a Mol vezérigazgatója. A 2013-as működési cash flow 35 százalékkal haladta meg az előző évit. A Mol-csoport "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 9 százalékkal elmarad az előző évi szinttől, és csak 516 milliárd forintot ért el. A jövőre mutató nagy sikernek nevezte, hogy a társaság belépett az északi-tengeri régióba a Wintershall 14 kutatási területének megvásárlásával, ugyanakkor eredményesen tudták értékesíteni egyes oroszországi eszközeiket, amivel pénzügyi lehetőségeik javultak.

Martonyi János is bekerült
A Mol közgyűlése a beszámolók és az osztalék elfogadását követően megadta az igazgatóságnak a saját részvények vásárlására szóló szokásos felhatalmazást 2015 októberig az alaptőke legfeljebb 25 százalékának erejéig. Újraválasztották az igazgatóságba 2019 április 29-ig Csányi Sándort és megválasztották az Oman Oil képviselőjét Anwar al-Karoshi-t és Antony Radevet, illetve utólagos javaslatra Martonyi János volt külügyminisztert. Martonyi - ahogy azt az előterjesztést előadó Csányi Sándor elárulta - az OTP javaslatára került a Mol igazgatóságába.
A közgyűlés ezután elfogadta az igazgatóság korábban is meglevő felhatalmazását az alaptőke legfeljebb 30 milliárd forinttal való felemelésére újabb öt évre.

Az eredmény kétharmada még mindig a kitermelésből jött, ami ugyanakkor csökkent 2013-ban. Csökkent az adriai kitermelés, az orosz ZMB mező eladása miatt kieső termelés is csökkentette a kitermelést és a szervizcégek hozzájárulása is mérséklődött. A downstream üzletág lassan a kilábalás jeleit mutatja, a gazdasági növekedés megindulása a régióban a dízelfogyasztás megindulásán is érezhető.

A beruházások 268 milliárd forintot tettek ki, valamelyest alacsonyabb összeget, mint az előző évben. Azokat teljes egészében saját cash-flowból finanszírozták. Eladósodottságunk az elmúlt hat év legalacsonyabb szintjére csökkent (nettó 16 százalék), akár nagyobb inorganikus lépések megtételére is lehetőséget nyújtva - mondta el Molnár.

Idén az upstream üzletágat újra növekedési pályára kell állítani. 1,6-1,9 milliárd dollár beruházással számolnak az upstream fókusszal. Termelésük az év második negyedévétől növekedésnek indul, 2015-re már 105-110 ezer hordót érhet el naponta, ötéves távlatban pedig már 130 ezer hordóval számolnak. Emelkedik a kurdisztáni mezők termelése, idén 3-5 ezer hordó, jövőre már jóval magasabb értékesítéssel számolnak, de ezt továbbra is jelentős kockázatok övezik. Az északi tengeri mezők jövőre már szintén 5 ezer hordót hozhatnak naponta.

A vezérigazgató többször is említette beszámolójában, hogy a Molnak milliárd dolláros akvizíciókra is lehetősége van. Folytatni kivánják az északi tengeri akvizíciókat, de fontos területek lehetnek Pakisztán, a FÁK és a Közel-Kelet is.

A downstreamnál most is nehéz évre számítanak, de javulhat a Brent-Ural-árrés. Ugyanakkor óvatos keresletbővülést várnak - egy százalék körül - ami elsősorban a dízel területen jelentkezhet. 2014-ben 100 millió dollárt kívánnak az üzletágban megtakarítani, ezzel teljesítve a kitűzött 550 millió dolláros célt.

Az upstream üzletágban a beruházásokra szánt egymilliárd dollár egyharmadát hazai és adriai mezőkre kívánnak költeni és downstream beruházásaik is meghaladhatják a 40 százalékot - mondta el végül a vezérigazgató, így érik el az 1,6-1,9 milliárd dollár befektetést, amit továbbra is saját cash-flowból kívánnak finanszírozni. Az igazgatóság osztalékfizetési javaslata szerint a részvényesek 60 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek, amiből 47 milliárd forint a szokásos osztalék, 13 milliárd forint pedig az eszközértékesítések miatti rendkívüli osztalék.

(A szerző rendelkezik Mol részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.24 12:51

..most milyen jó lenne ,ha 100 %-ban az államé lenne ,nem csak 25 %-ban ,így a new yorkban böffent nagyot egy ottani ufó a mi lóvénkból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.04.24 12:23

@rigolya:
Államnak ez egy veszteséges üzlet jelenleg, de 13K körüli pakkomra jó hozam, ráadásul ez csak több lesz, azaz az E-9 napon bekövetkező áresés hamar visszafog épülni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.24 12:15

60 mrd összesen.

Ez azt jelenti, hogy az orbánia által vett pakettra 15 mrd sem jut... De 500 mrd-be került. Tehát 3% hozam sincs, de a hosszú távú államkötvények kamata minimum 5,5%...

Micsoda üzlet?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.04.24 12:10

(A szerző rendelkezik Mol részvényekkel.)

Helyes! Tények alapján kell beszámolót írni.. nem úgy mint az a majom, amelyik a norvég alap cikket írta .... a gatyáját is le kéne perelni róla ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html