A kőolaj jegyzése emelkedésbe kezdett kedd délután, miután a Standard & Poor's megerősítette Görögország hitelbesorolását, aminek következtében erősödött az euró a dollárral szemben. A kőolaj áprilisi határidős ára 2,4 százalékkal emelkedett 81,72 dollárra a tengerentúli elektronikus kereskedésen, de nem sokkal ezelőtt 82,05 dolláron is kereskedtek vele.

A kőolaj a legnagyobb emelkedést mutatja egy hónapon belül, mivel a dollár gyengül az euróval szemben, ami felélénkíti a keresletet az árupiaci cikkek iránt. Az emelkedést segítette az is, hogy az OPEC miniszterei jelezték: a jelenlegi szinten fogják tartani a kitermelést, mivel az olaj jegyzése 80 dollár közelében marad. Az OPEC holnap tartja idei első ülését, ahol döntenek majd a kibocsátásról.

A kőolaj jegyzése 72 százalékot emelkedett tavaly. A dollár 0,6 százalékot gyengült az euróval szemben 1,3762 dollárra a tengerentúlon.


Az aranyár emelkedése is havi rekordot mutat

Az arany ára az elmúlt egy hónapban a legnagyobb emelkedést mutatta kedd délután a dollár gyengülésének köszönhetően. Az arany áprilisi határidős ára 1,8 százalékkal 1124,90 dollárra nőtt unciánként a New York-i Comex kereskedésben.

Tavaly az arany ára 24 százalékkal nőtt, mivel a Fed rekord alacsony szinten tartotta az alapkamatot. Elemzők szerint senki nem vár kamatemelést a mai találkozón, így valószínűleg marad a 0,25 százalékos alapkamat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!