Az eVestment adatai szerint az állami vagyonalapok legalább 46,5 milliárd dollárt vontak ki az alapkezelőknél tartott befektetéseikből tavaly, miután az olaj árának esése miatt kénytelenek voltak pénzzel segíteni gazdaságukat. A hírek szerint a vagyonkiáramlások olyan nagy alapkezelők profitabilitását is negatívan érintette, mint a BlackRock, az Aberdeen, a State Street és a Franklin Templeton - idézi a portál.

A Moody's becslései szerint ráadásul idén a tavalyinál is több, legalább 25 százalékkal több pénzt vonhatnak ki az olajhatalmak vagyonalapjai az alapkezelőktől. A világ öt legnagyobb állami vagyonalapja közül négy olajkitermelő országhoz kapcsolódik, közöttük az a norvég olajalap is, amely elmondása szerint 8,4 milliárd eurónyi tőkét vonhat ki az alapkezelőktől idén. Ráadásul a norvég vagyonalap lépése komoly kihatással lehet az globális részvénypiacra is.

A nagyobb alapkezelők mellett a Morgan Stanley adatai szerint a JP Morgan, a BNY Mellon és a Goldman Sachs vagyonkezelői üzletágait is negatívan érintette a pénzkivétel. A bank tavalyi kalkulációi szerint, amennyiben ilyen ütemben folytatódik az állami vagyonalapok pénzmentése, a tőzsdén jegyzett alapkezelők egy részvényre jutó nyeresége 4,1 százalékkal is eshet idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!