Az aranypiac és annak befektetői a többi tőzsdei spekulánsnál mindig is fogékonyabbak voltak a különböző összeesküvés-elméletekre, s ehhez most jó táptalajra leltek - hívta fel a figyelmet a CNBC.com.

A német Bundesbank ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben zajlik az ország aranytartalékának visszaszállítása Németországba. Már 583 tonna aranyat szállítottak vissza Frankfurtba Párizsból és New Yorkból, s ezzel év vége előtt a teljes német aranytartalék fele ismét az ország határain belül lesz, jóval az eredetileg célként kitűzött 2020 végi időpont előtt.

QP | Quality Placement

A Reuters egy korábbi összefoglalójában emlékeztet arra, hogy a hidegháború végén a német aranytartalék, amely meghaladja a 3200 tonnát, 98 százaléka külföldön volt tárolva. Ezt elsősorban az indokolhatta, hogy a német gazdaság erejét mutatni hivatott aranykészlet minél messzebb legyen földrajzilag is Moszkvától. A legnagyobb részt ebből a Bank of England trezorjaiban tárolták, azonban ezt már 2000-ben hazaszállították a németek.

Az ok homályos

A német Bundesbank még 2013-ban jelentette be, hogy úgy tervezi, az aranytartalékok legalább fele ezentúl az ország határain belül kell legyen fizikai formában is.

A bejelentés óta a CNBC szerint két teória terjedt el a hazaszállítás okára vonatkozóan. Az egyik szerint az eurózóna sorozatos válságai során a német közvélemény egyre inkább azt szerette volna, ha a német gazdaság stabilitását is jelképező tartalékok minél nagyobb része van otthon. Sőt, vannak akik szerint az aranytartalékok akár az eurózóna felbomlása esetén biztosítékot is szolgáltathatnának egy új német márka kibocsátásához. Ennél is vadabb az a teória, amelyet többen is a Kreml-propaganda szócsövének tekintett Sputnik News hírügynökség terjeszt. E szerint ugyanis a New York-i Fedben tárolt német arany egy részét véletlenül eladták, s emiatt rendült meg a Bundesbank bizalma a többi jegybankban.

Az izgalmas feltételezésekhez képest a Bundesbank viszonylag unalmas magyarázatot adott a lépés 2013-as bejelentésekor. Hivatalos közleményük szerint az aranykészlet tárolásának új rendszerével két követelménynek szeretnének megfelelni. Egyrészt annak, hogy az aranytartalék belföldön segítsen bizalmat ébreszteni, másrészt hogy a tartalékok olyan helyszíneken legyenek, ahol azt szükség esetén viszonylag gyorsan és megbízhatóan lehet más devizák ellenében értékesíteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!