Hazavitték az aranyukat a németek, durva elméletek a háttérben

A tervezettnél gyorsabban zajlik Németország aranytartalékainak hazavitele, s eközben a legvadabb pletykák keringenek arról, miért is van erre egyáltalán szükség. Van aki az eurózóna szétesését vizionálja a lépésben, az orosz propaganda szerint a németeket becsapták, s véletlenül eladták New Yorkban tárolt aranyukat.
Lovas-Romváry András, 2017. február 14. kedd, 19:58
Fotó: Reuters

Az aranypiac és annak befektetői a többi tőzsdei spekulánsnál mindig is fogékonyabbak voltak a különböző összeesküvés-elméletekre, s ehhez most jó táptalajra leltek - hívta fel a figyelmet a CNBC.com.

A német Bundesbank ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben zajlik az ország aranytartalékának visszaszállítása Németországba. Már 583 tonna aranyat szállítottak vissza Frankfurtba Párizsból és New Yorkból, s ezzel év vége előtt a teljes német aranytartalék fele ismét az ország határain belül lesz, jóval az eredetileg célként kitűzött 2020 végi időpont előtt.

A Reuters egy korábbi összefoglalójában emlékeztet arra, hogy a hidegháború végén a német aranytartalék, amely meghaladja a 3200 tonnát, 98 százaléka külföldön volt tárolva. Ezt elsősorban az indokolhatta, hogy a német gazdaság erejét mutatni hivatott aranykészlet minél messzebb legyen földrajzilag is Moszkvától. A legnagyobb részt ebből a Bank of England trezorjaiban tárolták, azonban ezt már 2000-ben hazaszállították a németek.

Az ok homályos

A német Bundesbank még 2013-ban jelentette be, hogy úgy tervezi, az aranytartalékok legalább fele ezentúl az ország határain belül kell legyen fizikai formában is.

A bejelentés óta a CNBC szerint két teória terjedt el a hazaszállítás okára vonatkozóan. Az egyik szerint az eurózóna sorozatos válságai során a német közvélemény egyre inkább azt szerette volna, ha a német gazdaság stabilitását is jelképező tartalékok minél nagyobb része van otthon. Sőt, vannak akik szerint az aranytartalékok akár az eurózóna felbomlása esetén biztosítékot is szolgáltathatnának egy új német márka kibocsátásához. Ennél is vadabb az a teória, amelyet többen is a Kreml-propaganda szócsövének tekintett Sputnik News hírügynökség terjeszt. E szerint ugyanis a New York-i Fedben tárolt német arany egy részét véletlenül eladták, s emiatt rendült meg a Bundesbank bizalma a többi jegybankban.

Az izgalmas feltételezésekhez képest a Bundesbank viszonylag unalmas magyarázatot adott a lépés 2013-as bejelentésekor. Hivatalos közleményük szerint az aranykészlet tárolásának új rendszerével két követelménynek szeretnének megfelelni. Egyrészt annak, hogy az aranytartalék belföldön segítsen bizalmat ébreszteni, másrészt hogy a tartalékok olyan helyszíneken legyenek, ahol azt szükség esetén viszonylag gyorsan és megbízhatóan lehet más devizák ellenében értékesíteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.02.19 04:29

@POTUS: "Almost one year later, last Friday, Germany's Bild reported that in 2016 the Bundesbank has repatriated "more of its gold than planned"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.19 01:09

http://www.zerohedge.com/news/2016-12-26/bundesbank-repatriates-gold-new-york-paris-faster-planned
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.19 01:04

... the real reasons, however, is that following several reports on this website which cast doubts on Germany's gold holdings, in late 2012 the German Court of Auditors demanded that the Bundesbank undertake an audit of its gold reserves. Specifically, the court wanted to ensure that the nearly 3400 tons of gold, of which more than 2,000 tonnes held offshore, is in fact in existence - "because stocks have never been checked for authenticity and weight". The move to repatriate was only accelerate following rumors that much of the offshore-held gold might have been "rehypothecated", and not be there anymore, that it might have been melted down, leased, or sold.

Ironically, at the time, Bundesbank Board member Carl-Ludwig Thiele told the Handelsblatt that these moves were a "trust-building" measure, and he tried vigorously to put the rumors about the missing gold to rest. Of course, repatriating your gold from foreign central banks is precisely the opposite of a "demonstration of confidence."

What made matters worse is that at the end of 2013,
the Bundesbank announced it had managed to repatriate only 37 tonnes of
the total 700 scheduled for redemption, further spooking the local
population and suggesting that conspiracy theories that the gold was
missing were in fact accurate.

As a result, following blowback from both the media and the public, the Bundesbank accelerated its activity, and repatriated 120 tonnes in 2014 and another 210 in 2015, implying that the Bundesbank's faith in its foreign central bank peers had declined in inverse proportion to the following accelerated redemption schedule as of January 2016.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.16 11:32

@Nyugatos_szolasszabadsag:

Az Igazságot te mondod, mindenki más hazudik.

Gyönyörű!

Tud mit? "Be lehetne már fejezni ezt"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.02.16 09:43

Pont ugyanúgy hazudik a nyugati sajtó, mint az orosz. Be lehetne már fejezni ezt a propagandás szöveget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html