Összesen 9,5 milliárd dollárnyi profitot termelt tavaly befektetőinek a legsikeresebb hedge-fund, a Chris Hohn nevével fémjelzett TCI Fund Management, vezetve ezzel a legjobban teljesítő hedge-fundok listáját, amelyek rekordnagyságú nyereséget értek el tavaly - írja a hedge-fundokat vásárló esernyőalap, az LCH Investments adataira hivatkozva a Bloomberg.

A szárnyaló tőzsdék a teljes iparágnak elképesztően jó évet hoztak, a 20 legnagyobb hedge-fund kezelő cég összesen 65,4 milliárd dollárnyi nyereséget ért el tavaly. A második és a harmadik, nominálisan legtöbb hozamot a Ken Griffin által vezetett Citadel illetve a kvantitatív stratégiát alkalmazó D:E. Shaw & Co. termelte. A 20 legjobb alap 10,5 százalékos hozamot produkált átlagosan az általa kezelt vagyonon, az iparági átlag viszont csak 5 százalékos lett.

Persze a befektetők első számú benchmarkjának tekintett S&P 500-as amerikai tőzsdeindexet így sem sikerült lepipálniuk az iparág sztárjainak, az ugyanis 28,7 százalékot hozott 2021-ben az osztalékokat is beleszámolva. Az ilyen időszakokban az alapkezelők rendszerint azt emelik ki, hogy az emelkedő piacok esetén ugyan nehéz lépést tartani a piac egészével, igazán hasznos akkor lehet egy hedge-fund, ha változik a piaci környezet.

Erre hívta fel a figyelmet az LCH elnöke, Rick Sopher is, aki szerint az emelkedő részvény és bizonytalan kötvényárfolyamok mellett egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a csak vásárlásokban gondolkodó befektetők veszteségeket fognak elkönyvelni.

A 20 legsikeresebb hedge-fund hozta össze az iparág által termelt tavalyi 176 milliárd dolláros nyereség több, mint egyharmadát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!