Az Európai Unós csúcstalálkozóról érkező jó hírek, miszerint az eurózóna közös forrásából tőkésítik fel a bajban lévő bankokat, közös bankfelügyeletet hoznak létre, illetve megállapodtak egy 120 milliárd eurós növekedési paktumról, felfelé lökték a főbb európai tőzsdéket. Az erősödésben természetesen nagy szerepet vállaltak a bankok is, a spanyol pénzintézetek szinte kivétel nélkül 5 százalékos pluszban zárták a napot. Ennek megfelelően a madridi IBEX 35 5,66 százalékot erősödött, de a jó híreknek köszönhetően a milánói FTSE MIB is 6,59 százalékos pluszt produkált. Ez utóbbi két tőzsde abból is profitált, hogy pénteken estek mindkét ország állampapírjainak a hozamai. A kereskedésnek ezen kívül az is jót tett, hogy emelkedett az olaj ára, így az energiacégek részvényei is elindulhattak felfelé.

A főbb európai tőzsdék közül a londoni FTSE 100 1,42, a párizsi CAC 4,75, míg a frankfurti DAX 30 4,33 százalékot emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!