A koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság ellenére több mint 2 milliárd dolláros kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménnyel (EBITDA) zárták az előző évet, ami meghaladta a tavaly tavaszi, 1,9 milliárd dolláros várakozást - mondta el Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint ez az év már a gazdasági növekedésről fog szólni, a vállalatcsoport számára legfontosabb piacokon 5 százalék körüli GDP-növekedésre lehet számítani 2021-ben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kilábalás nem lesz nagyon gyors, a Mol szempontjából fontos ágazatok lassabban térnek majd magukhoz, ezek között említette az idegenforgalmat, a légiközlekedést, a nemzetközi hajózást, illetve a nemzetközi kereskedelmet.

A Mol-csoport célkitűzése 2,3 milliárd dolláros EBITDA elérése az év végére.

Zöldülni kell a Molnak is

A jövőről szólva jelezte, a Molnak olyan helyzetben kell megtalálni a növekedés útját, amikor biztosítania kell az üzemanyag-ellátást, ugyanakkor megjelent a zöld átmenet iránti igény, és ennek is meg kell tudni felelni.

Az Európai Unióban 2030-ig a korábban meghirdetett 40 százalék helyett 55 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig teljesen meg kell szüntetni. Emellett az EU a következő kilenc évben megduplázza a hulladékok újrafeldolgozásából származó anyagok felhasználását, és minimalizálja a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét.

Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, a fosszilis energia ideje lejárt, de ez nem egyik napról a másikra következik majd be. A Mol az iparágában az elsők között reagált a klímaváltozási kihívásokra, ezt a célt szolgálja a vállalat idén frissített stratégiája is. Új technológiákra van szükség, hogy a vállalatcsoport egyszerre tudja kezelni a meglévő igények kielégítését, és mellette átállítsák termelésüket alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá.

Új pályára állítják az olajvállalatot

A Mol célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemleges legyen, és Közép-Európa körforgásos gazdaságának vezető vállalatává váljon. A következő öt évben 1 milliárd dollárt fordítanak olyan beruházásokra, amelyek ezt a célt szolgálják, a fedezetet a hagyományos üzletágak fogják megtermelni. Az átállás folyamatát a pénzügyi egyensúly megtartása mellett gyorsítják fel - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Hernádi szerint a vállalat minden fenntarthatósági célkitűzést komolyan vesz, ehhez a támogatási politikájukat is módosítani akarták, ezért döntöttek úgy, hogy a magyar állammal közösen létrehozzák a Mol-Új Európa Alapítványt (amelybe a Mol és a magyar állam 43-43 millió Mol-részvényt tesz át, ezek értéke mintegy 100-100 milliárd forint - írta meg korábban a Telex.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!