Az idei, 107 milliárd forintos - részvényenként 142,5 forint - osztalékot rekordösszegnek nevezte Hernádi Zsolt, és kiemelte, hogy a tavalyi eredmény után az alaposztalék mellett rendkívüli osztalékot is fizetnek a részvényeseknek, amire akkor nyílik lehetőség, ha a vállalat várakozásai és pénzügyi tartalékai azt lehetővé teszik - írja az MTI.

A Mol új stratégiájának meghirdetésekor célul tűzték ki, hogy a Közép-Európában elfoglalt piaci pozíciójából kiindulva a vállalat felvegye a versenyt az új trendekkel - hangsúlyozta Hernádi Zsolt. A társaság három országban piacvezető, négy országban a második-harmadik helyen van, és az egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatot működteti Közép-Európában - emlékeztetett.

A jelentősebb változások közé sorolta a fogyasztói szolgáltatások üzletág fejlesztését, példaként említve a benzinkutaknál nyitott Fresh Corner kávézókat, valamint az autómegosztó szolgáltatást, a Mol Limot.

Másik fő irányként említette, hogy a Mol a petrolkémiai területen is szeretne a jelenleginél nagyobb szerepet játszani, ezt a célt szolgálja az 1,2 milliárd euróból megvalósuló tiszaújvárosi poliol gyár. Kiemelte emellett a műanyagok, valamint a használt autógumik újrahasznosításához kapcsolódó tevékenységeket.

Hernádi Zsolt elmondta azt is: a közgyűlés jóváhagyta Csányi Sándor, Anthony Radev és Martonyi János újraválasztását az igazgatóságba, valamint új tagként megválasztotta Talal Al Awfit. Emellett a felügyelőbizottság és az audit bizottság tagjának választották Pandurics Anettet, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnökét.

Arról is beszélt, hogy a közgyűlés újabb öt évre meghosszabbította az igazgatóság tőkeemelési lehetőségét, a testület szükség esetén 30 milliárd forinttal saját hatáskörben tőkét emelhet.

Ezt az eszközt csak akkor használják fel, ha nagyon muszáj - fogalmazott Hernádi Zsolt, hozzátéve, hogy egy olyan vállalatnál, amely már kétszer volt ellenséges felvásárlás célpontja, nem árt, ha biztosítékok épülnek be az alapszabályba.

A horvát állam két és fél éve jelentette be, hogy vissza kívánja vásárolni a Moltól a horvát olajipari vállalat, az INA részvényeit, de érdemleges tárgyalások azóta sincsenek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!