Hernádi: Még tárgyal a Mol a horvát gázüzletről

December elsejéig kellene megállapodni a horvát kormánnyal az INA gázüzletágának átadásáról, legalábbis ezt a határidőt tartalmazza a Mol és a horvát kormány által korában aláírt és egyszer már meghosszabbított szerződés- mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a Napi Gazdaságnak adott, pénteki számban megjelenő interjújában.
NAPI, 2010. november 18. csütörtök, 19:50
Fotó:

A tíz éve a Mol élén álló Hernádi elmondta, stratégiai céljuk, hogy az INA 2009-2012 között évente 210 millió dollárral javítsa EBITDÁ-ját, így a gázüzletág - hatósági árszabályozásból fakadó - veszteségeit nem tudja tovább finanszírozni. Létezik ugyan olyan megoldás, amely szerint maradna a gázüzletág, de ennek feltétele, hogy ne jelentsen további veszteséget az INA számára.

Hernádi az interjúban szólt a nemrég megszavazott különadóról is. Hangsúlyozta, a Mol, Európa egyik leghatékonyabb olajcégeként képes többet fizetni, de csak akkor, ha ennek van értelme. Szerinte egy év alatt eldől, hogy a kormány kész-e megvalósítani a nagy struktúrális reformokat. Ha ezek nem indulnak el 2011-ben, akor megmaradnak a különadók, viszont az is biztos, hogy erre az érintett cégek beruházási döntéseik változásával reagálhatnak.

A kormány és a Mol ötödét birtokló Szurgutnyeftegaz közötti tárgyalásokról Hernádi elmondta, semmiképpen nem érdeke a Molnak, hogy a papírok kikerüljenek a piacra. "Ha a felek kérnek minket, hogy segitsünk a megoldás keresésében, megtesszük" - mondta, és utalt arra, hogy még ha az államhoz kerül is a pakett, az önmagában - a meglévő alapszabályi korlátok, köztük a 10 százaékos szavazati korlát miatt - kevés ahhoz, hogy a részvényesek érdekeivel ellentétes döntések szülessenek a Mol közgyűlésén.

További részletek a pénteki Napi Gazdaságban olvashatók.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK