Hernyótalpas félelmek a fekete hétfő évfordulóján

Lejtőre kerültek pénteken a vezető tengerentúli részvényindexek, a dollár pedig újabb történelmi mélypontra került az euróval szemben.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 17:39
Fotó:

Az 1987 október 19-ei fekete hétfő huszadik évfordulója mellett - akkor a Dow Jones tőzsdeindex egyetlen nap alatt 23 százalékot zuhant - a Caterpillar csalódást okozó gyorsjelentése is elkedvetlenítette a befektetőket.

A földmunkagépeiről ismert társaság az amerikai piacon elszenvedett visszaesés ellenére is 21 százalékkal növelte harmadik negyedéves eredményét, ám ez kevés volt az elemzői várakozásokhoz viszonyítva. A cég ráadásul közölte, hogy több olyan kulcsfontosságú amerikai iparág is recesszióban van, amely hagyományosan a Caterpillar-gépek megrendelője, így a korábban jósoltnál kisebb lehet az éves profit.

Az olajár enyhülése az energiaszektor részvényeit lékelte meg, miközben a pénzügyi szektor papírjai iránti bizalmat az tépázta meg, hogy a UBS semlegesre minősítette a brit HSBC bank részvényeit. A csütörtökön a vártnál jobb eredményről beszámoló Google részvényei drágultak, míg a McDonald's-papírok a gyorsétterem-óriás 27 százalékos profitnövekedése ellenére gyengültek.

Az euró dollárjegyzése a londoni nyitás előtt új rekordon, 1,4320 közelében tetőzött, majd több megszakítással 1,4260 alá korrigált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK