Az MVM-csoport tavaly 1194 milliárdos árbevétel és 35 milliárdos üzemi eredmény mellett 7,7 milliárdos konszolidált veszteséget ért el, szemben a 2013-as 32 milliárdos nyereséggel. A veszteségben szerepet játszott, hogy tavaly a Dunamenti Erőmű 25 százalékos pakettjére 4,5 milliárdos értékcsökkenést, a kútba esett Déli Áramlat projektre 1,4 milliárdos veszteséget kellett elszámolni. A társaság egyébként 103 milliárdos, az előző évitől csak árnyalatnyival elmaradó EBITDA-t ért el tavaly, saját tőkéje pedig 2014 végén elérte a 705 milliárdot, amely részvényenként 20 810 forint volt.

A közgyűlés döntött az MVM hiteleinek átstrukturálásáról is, a csoport 230 milliárd forintnyi új klubhitelt vesz föl. Ennek fele a korábbi, a mostaninál kedvezőtlenebb kamatú klubhitel kiváltását szolgálja. A hitelt 11 bank nyújtja. A hitelkeret nyomán az MVM eladósodottsági szintje a korábbinál magasabbra, az éves EBITDA akár 4,5-szeresére is emelkedhet, elfogadható (egyessel kezdődő) kamatfelár mellett. Folyamatban van az eurós klubhitelek átalakítása is, 2-300 millió euró nagyságrendben.

A közgyűlés döntött a két éve felszámolás alatt lévő MAL Zrt.-vel szembeni csaknem 5 milliárdos - az MNV által erőszakolt folyamatos gáz- és áramszállításból fakadó - követelés csökkentett áron történő eladásáról is, mivel annak megtérülésére a felszámolás során nincs remény. A Vért Zrt. negatív saját tőkéjének rendbetétele egy, a Vértesivel szemben fennálló MVM-hitel elengedését igényelte, szerencsére ezt a 3 milliárdot az MVM már korábban leírta. (Megfigyelők szerint az utóbbi 15 évben a Vért Zrt. életben tartása több, mint 100 milliárdjába került az MVM-csoportnak.)

Ugyancsak a részvényesek - ezúttal egyhangú - döntése alapján az MVM Zrt. fióktelepet létesíthet Szlovákiában, nem függetlenül a szlovák áramszolgáltató 66 százalékos csomagjára korábban beadott MVM-Mol ajánlattól.

Az állami vagyon takarékosabb működéséről szóló törvény tavaly decemberi módosításával az MVM-részvények 99,9 százalékát birtokló MNV Zrt. kiszoríthatja az MVM-ből a kisrészvényeseket. Az állami vagyonkezelő már fel is szólította tulajdonostársait, hogy június 3-ig adják le részvényeiket az MVM által eldöntött 18 ezer forintos ellenérték fejében. Ha ezt elmulasztják, részvényeiket a törvény szerint érvényteleníthetik, így igen valószínű, hogy a mai volt az utolsó MVM-közgyűlés. (A Ptk. szerint egyszemélyes társaságnál nem kell közgyűlést tartani, annak jogait az egyedüli tulajdonos alapítói határozatokkal gyakorolhatja.)

A közgyűlés végén az MVM igazgatósága pezsgővel köszöntötte a társaság életét több, mint 15 éve kisérő kisrészvényeseket, akik jelezték, jószántukból nem kívánnak megválni szeretett részvényüktől...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!