Hetedannyit fektettünk be, mint a németek, huszadannyit, mint az amerikaiak

Átlagosan minden német polgár 8650 eurót tartott tavaly év végén befektetési jegyekben, az amerikaiak ennek háromszorosát. Mi mindössze a német érték hatodát-hetedét értük el.
Eidenpenz József, 2011. május 17. kedd, 15:14
Fotó:

Az átlagos német polgár tavaly év végén 8650 eurót, azaz mintegy 2,32 millió forintot tartott befektetési jegyekben, ami növekedést jelent 2008-hoz és 2009-hez képest egyaránt. Tíz éves visszatekintésben pedig több, mint kétharmadával nőtt az egy főre jutó vagyon - idézi a FondsProfessionell.de egy vagyonkezelői szervezet, a BVI tanulmányát.

A németek ugyanakkor nem elégedettek ezzel a teljesítménnyel, mert az osztrákok, a svédek, a franciák és az amerikaiak egyaránt többet takarítanak meg - legalábbis befektetési alapokban. Az USA polgárai például háromszor annyit tartanak ebben a befektetési formában, mint a németek.

Magyarországon a nyilvános befektetési alapok tőkéje április végi adatok szerint 3207 milliárd forint volt, így kereken tízmillió befektetővel számolva is csak 321 ezer forint jut egy főre. Ez kevesebb mint hetede a német értéknek, és körülbelül huszada lehet az amerikai alapos megtakarításoknak. Ha a zárt körű alapokat is beleszámoljuk, akkor a német statisztika hatodánál és az amerikai tizennyolcadánál tartunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK