A NAPI Gazdaság cikke A tegnapi záró árfolyammal számolva összesen 8,8 milliárd forint összértékű Mol-részvényt kaptak kötvényeikért cserébe az olajcég felső vezetői. A kötvényekhez a Molnál működő, 2003-ban elindult és jövő őszig tartó ösztönző program keretében juthatott a cégnek és leányvállalatának húsz felső menedzsere. A négy éve kibocsátott 1200 darab, egyenként 10 millió forintos névértékű kötvényt az akkori tőzsdei áron, 5621 forinton válthatják a vezetők Mol-részvényekre, most tehát valamivel több mint 20 ezer forintot kereshetnek minden egyes papíron (az adó levonása előtt és egyéb költségek nélkül számolva). A kötvényekért cserébe kapható részvények számát pedig az alaptőke két százalékában, valamivel több mint kétmillió részvényben maximálták, idén egy kötvényért 1779 darab Mol-részvény járt. A fejenként 200-500 milliós bruttó profit első pillanatra soknak tűnik, de a teljes felső vezetői kör idei, mintegy 40 millió dolláros bónusza - ha nem is törpül el, de - nem kiugró a hasonló méretű nemzetközi olajcégek vezetőinek díjazásához képest. A részvények átváltásán képződő nyereség ráadásul csak elméleti, a felső vezetők ugyanis az elmúlt években alig adtak el papírjaikból. (A cég közzétette a jelenleg összesen a vezetőknél lévő részvények mennyiségét is - lásd a táblázatot.) A menedzsment ösztönzésébe fektetett pénzt minden bizonnyal nem sajnálják a tulajdonosok, az elmúlt egy évben ugyanis a Mol kapitalizációja közel 500 milliárd forinttal, azaz több mint 2,5 milliárd dollárral emelkedett. Az ösztönzési program kezdete óta pedig több mint négyszeresére nőtt a Mol tőzsdei kapitalizációja. Míg 2003 szeptemberében csak 600 milliárd forintra értékelte a piac a céget, addig a mostani árfolyammal számolva a társaság már több mint 2800 milliárd forintot ér.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!