A közgazdászok még mindig megosztottak a tekintetben, hogy az e heti ülésén sort kerít-e a Fed nyíltpiaci bizottsága a kamatemelésre. A határidős jegyzések alapján a piac jelenleg arra számít, hogy a jegybank még legalább egy hónapot vár azelőtt, hogy az első 25 bázispontos szigorítást végrehajtaná - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Piaci szereplők azonban úgy vélik, már beárazódott a kamatemelés hatása, s annak pontos időpontja már nem nagyon módosítja elképzeléseiket. A hírügynökség által megkérdezett szakértők egy része úgy véli, a kínai gazdaság gyengesége és más feltörekvő piaci fejlemények miatt az elmúlt hetekben lezajlott korrekció még több mozgásteret is adhat a Fednek.

A korrekciós hullám után talán most több lehetősége lehet a Fednek arra, hogy azt lépje amit igazán akar a következő hetekben - mondta John Manley, a Wells Fargo Funds Management vezető részvénystratégája. A befektetők már beárazták a lépést, jöjjön az akár szeptemberben, októberben vagy akár decemberben. Ez már nem számít sokat - tette hozzá.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Ennek ellenére a befektetők a következő hónapokban számíthatnak még izgalmakra, a kínai makroadatokat változatlan figyelem kíséri majd. A Chicago Board of Trade-en a félelem indexnek is becézett VIX értéke a múlt hónapban rakétaként lőtt ki, s 14 napos mozgóátlaga 2011 óta nem látott magasságokba ugrott. Határidős jegyzése közül az egy és két hónapos lejáratok egyaránt magasabban állnak, mint a távolabbiak. Ezt a ritka helyzetet sokan azzal magyarázzák, hogy a Fed döntés környékén még nagyobb volatilitást, utána viszont megnyugvást várnak a befektetők - írja a Reuters.

Mit jelenthet egy emelés ?

Ha a befektetők jó része szerint a piac már be is árazta a kamatemelést, abban már megosztottabbak, hogy hogyan is kell majd értelmezni egy ilyen lépést. Ha a Fed nem lehetne biztos abban, hogy a befektetők meg tudnak emészteni egy 25 bázispontos emelést, akkor nagy a baj - mondta Michael O'Rorka, a JonesTrading vezető piaci stratégája.

Janet Yellen Fed elnök többször is jelezte, a kamatemelés megkezdésére a releváns makroadatok ismeretében kerítenek majd sort, de azt is jelezte, hogy arra 2015 vége előtt sor kerül.

Egyesek szerint egy emelés csak a megerősítése lenne az amerikai gazdaság jó teljesítményének, miután egy éve folyamatosan jól tud teljesíteni mind a munkahely teremtések, mind a GDP növekedés szempontjából. Mások attól tartanak, hogy az elfojthatja az amúgy nem túl erős növekedést, s csak az inflációs várakozások erősödéséhez vezetne.

Azt hiszem jobban aggódnék, ha a Fed nem emelne, ez ugyanis annak lenne a jele, hogy a gazdasági aktivitás lassul - mondta Peter Tuz, a Chase Investment Management Counsel elnöke a hírügynökségnek.

Már megvolt a mélypont?

Korábban sokan várták, hogy a kamatemelések megkezdése eladási hullámot válthat ki a részvénypiac. A jegybank ultra laza monetáris politikája ugyanis kétségtelenül az egyik fontos hajtóereje volt az elmúlt évek tőzsdei áremelkedésének, amely során az S&P 500-as részvényindex 2009 óta több, mint megháromszorozta értékét.

Azonban a mostani eladási hullámmal a nagyobb indexek már kellő mértékű korrekción estek át ahhoz, hogy ne legyenek fezsítettek, s ez több mozgásteret adhat a Fednek.

Az eladási hullám rendkívül extrém volt - mondta Frank Gretz, a Wellington Shields technikai elemzője. Megvan a lehetősége annak, hogy láttuk a piac mélypontját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!