Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, az 1600 pontot ostromló S&P 500-as indexértéket csak a kisbefektetők érzik túlzásnak, a profi befektetők és szakértők az általunk figyelt hangulati felmérések alapján meglepően nyugodtak és optimisták a továbbiakat illetően.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII friss adatai szerint internetes szavazásukon a résztvevők 35,9 százaléka gondolta úgy, hogy fél év múlva alacsonyabban lesznek a részvényárfolyamok a jelenleginél. Ez ugyan valamivel alacsonyabb érték az egy héttel korábbinál, s hatalmas hangulatjavulást jelez a négy héttel korábbi, rendkívül szélsőséges 54 százalékos értékhez képest, azonban az átlagosnál így is pesszimistább hangulatot jelez. Az emelkedésben a szavazók közel 31 százaléka hisz, ez nagy emelkedés a négy héttel korábbi 19 százalékos értékhez viszonyítva, azonban még jócskán a hosszútávú átlag alatt van.

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében alig akad olyan, aki félne az eséstől. Felmérésük szerint a tanácsadók mindössze 18,6 százaléka javasolja ügyfeleinek, hogy adja el részvényeit, míg 47,9 százalékuk részvényvásárlásra biztatja őket. A pesszimisták alacsony értéke már figyelmeztető jel lehet hangulati szempontból, ilyen kevés pesszimistával általában lokális piaci csúcsok közelében lehet találkozni. Ugyanakkor az igazán szélsőségesen optimista hangulat kialakulásához még kevés az optimisták száma, ez jellemzően 55 százalék körül szokott alakulni piaci csúcsok közelében.

Az aktív portfóliómenedzserek mindenesetre kezdenek ismét a vételi oldalra állni. Szövetségük, az NAAIM heti felmérése szerint tagjaik körében 80 százalékos a portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában. Ez magas érték, azonban távolról sem annyira, mint az év elején tapasztalt rekordszintű, 100 százalék feletti érték. Az áprilisi profitrealizálás során mindössze 69,9 százalékig tudott csökkenni ez az érték.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Az S&P 500-as index eközben meglehetősen agresszívan feszül neki az 1600 pontos szintnek, s az, hogy a profi befektetők körében ugyan jó a hangulat, azonban nem szélsőségesen, elvileg jó jel lehet a további teljesítmény szempontjából. A grafikonon egyelőre nincs olyan jel, ami alapján az emelkedő trend megfordulására lehetne gyanakodni. Az egyetlen szépséghiba az RSI mutatóban jelentkező divergencia, ez ugyanis az index januári lokális csúcsa óta nem tud lépést tartani az S&P 500-al, azaz az index magasabb csúcsait az oszcillátor alacsonyabb csúcsai kisérik. Önmagában ez alapján azonban nem kell megijedni a továbbiakat illetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!