Hiába emelkedett néhány nap alatt több, mint 5 százalékkal a vezető amerikai részvényindexek többsége, a befektetők ennek ellenére inkább kivonták pénzeiket a befektetési alapokból - írta a CNBC. A Lipper FMI adatai szerint a július 7-vel végződő héten összesen 11,6 milliárd dollárnyi tőke távozott az amerikai befektetési alapokból, ez több, mint az egész májusban lezajlott kiáramlás. A részvénybefektetési alapokból.2 milliárd dollár távozott, ez önmagában nem eget rengető összeg, májusban ebből az alapfajtából közel 16 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki.


Az adatok a portál által megkérdezett szakértők szerint óvatosságra intenek, s megkérdőjelezik a múlt héten lezajlott áremelkedés minőségét. Úgy tűnik, egy short zárások által generált emelkedéssel van dolgunk - vélte David Twibel, a Colorado Bank vagyonkezelési igazgatója a CNBC-nek nyilatkozva.


A kockázatkerülés folytatódását jól mutatja, hogy eközben a közel nulla százalékos hozamot produkáló pénzpiaci alapokba érkezik a tőke. A Lipper szerint ide 17 milliárd dollárt meghaladó beáramlást regisztráltak a múlt héten, a partvonalon álló pénz értéke így elérte a 2,8 ezer milliárd dollárt.


Az adatok alapján az az érzése támad a megfigyelőnek, hogy a piacok nem szavaznak bizalmat a fejlett piacoknak, míg a feltörekvő piacokra történő pénzáramlás azt mutatja, hogy ott megvették a növekedési sztorit - vélte Brian Gendreau, a Financial Network Investment Corp. stratégája. Szerinte hiába kezd szélsőséges lenni a befektetők pesszimizmusa az amerikai piaccal kapcsolatban, bölcsebben teszi, aki leszáll a vonatról, amíg még meg lehet azt tenni.


Twibell szerint a kisbefektetők egyszerűen elvesztették bizalmukat a részvénybefektetésekkel kapcsoltban. A 2008-as nagy esés és az utána következő talpra állást követően, a májusi villámkrach és a korrekció nyomán még mindig sokan veszteségekben ülnek, s ezért lassan elfordulnak a részvénypiactól, megmaradt tőkéjüket pedig inkább biztonságosabb befektetési formákban szeretnék látni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!