A vagyonos amerikai befektetők rekordarányban tartanak készpénzt megtakarításaik között, attól félnek ugyanis, hogy az amerikai elnökválasztások eredménye jelentős veszteségeket hozhat nyugdíj-megtakarításaikban - idézte a UBS Group amerikai leányának egyik vezetőjét a Reuters.

Bob McCann, a svájci bank amerikai részlegének elnöke elmondta, az ügyfeleik alapvetően optimisták az amerikai gazdasággal kapcsolatban, azonban ennek ellenére óvakodnak a befektetésektől, mert a november 8-i elnökválasztás hatásait kiszámíthatatlannak érzik. Jóllehet, az amerikai S&P 500-as részvényindex a héten új csúcsra emelkedett, nagyon sok ügyfél ennek ellenére nem mer részvényeket vásárolni. McCann szerint inkább lemondanak az eseteleges várható nyereségekről, de nem szeretnének olyan veszteségeket elszenvedni, mint 2008-ban, amikor nagyon sokan megégették magukat.

A magánbefektetők korábban úgy fogalmazták meg a felvállalható kockázat nagyságát: mekkora az az ingadozás, amelyet el tudok viselni a megtakarításim értékében? Mára ez megváltozott, most már azt mérlegelik, mekkora összeget elvesztését tudnák elviselni - mondta a bankár.

A UBS vagyonos ügyfelei körében végzett felmérése szerint a válaszadók 84 százaléka az elnökválasztást olyan eseménynek véli, amely jelentős befolyással lehet vagyoni állapotára. A bank adatai szerint a vagyonos ügyfelek az elmúlt 5 évben portfóliójuk átlagosan 20 százalékát tartották készpénzben, most ez az arány jellemzően 25 százalékra emelkedett. McCann megjegyzi, hogy már 20 százalékos arány is magasnak tekinthető historikusan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!