Aggódni ugyan nem kell sem a forint, sem a többi régiós deviza sorsa miatt a következő időszakban is, de rohanni sem kell bevásárolni belőlük - vélik az Erste bank szakértői összefoglaló elemzésükben. Úgy találták, hogy fundamentális alapon megvizsgálva az összes régiós deviza vagy fair módon, vagy enyhén alul van értékelve jelenleg az euróval szemben, így jelentősebb gyengülésük nem indokolt. Ennek ellenére, országonként technikailag ugyan eltérő, összességében azonban azonos okokból várhatóan nem fognak erősödni az euróval szemben. A jegybankok ugyanis időben közbeléphetnek.
Ennek megfelelően a legtöbb deviza euróval szembeni árfolyamát egy éves időtávon a jelenlegi, vagy annál valamivel gyengébb szintre várják.

Magyarországnál kiemelik, hogy a folyó fizetési mérleg masszív pozitívuma, a gazdaság kockázattűrő képessége felértékelődési nyomás alá helyezi a forintot, ráadásul a jelenlegi környezetben a nemzetközi pénzpiacokon magas kockázatvállalási hajlandóság szintén a forint iránti keresletet növeli. Ez rövidebb távon a 300-as szint felé hajthatja az euró/forint keresztárfolyamot. Azonban úgy vélik, a Magyar Nemzeti Banknak van egy kimondatlan preferált szintje, 310 forint körül, amely fölött szívsebben látnák az árfolyamot a monetáris politikai célok érdekében. Így úgy vélik, figyelembe véve az MNB lazítás irányába forduló politikáját az árfolyam év végére visszatérhet e szint fölé.

A lengyel zlotynál a makrokilátások valamelyest romlottak az elmúlt időszakban a csökkenő beruházási aktivitás miatt. Emiatt úgy vélik, a lengyel deviza árazása fairnek tekinthető a jelenlegi 4,27-4,32 közötti sávban. A zloty kamatok valószínűleg nem változnak a közeljövőben, s a kockázatok inkább lefelé mutatnak, különösen akkor, ha a Fed a jövőben a jelenleginél szigorúbb hangnemet ütne meg. Szerintük az euró zloty árfolyam az év végére 4,33, jövő év közepére 4,31 lehet, s csak akkor lehetne felértékelődési nyomásra számítani, ha a lengyel gazdaság növekedése váratlanul felgyorsulna.

A cseh koronánál nem tűnik kérdésesnek, hogy az alulértékelt az euróval szemben. A cseh gazdaság konvergál az eurózónához, kicsi az inflációt tekintve kicsi az eltérés, a piaci szereplők szerint az euró/korona fair árfolyamszintje 26 körül lehet. A cseh jegybank azonban az elmúlt időszakban többször is megerősítette, hogy egyelőre nem kívánja feladni az euró/korona árfolyamban tartott 27-es árfolyamküszöböt, s az Ersténél sem számítanak erre 2017 második féléve előtt. Így a korona hiába erősödhetne, a jegybank nem hagyja.

A horvát kuna árfolyama ugyan a fundamentális mérőszámok alapján elvileg a helyén van. Ugyanakkor a szezonális hatások az elmúlt években éreztették hatásukat az ország devizáján, azaz a turista szezonban rendszerint erősödött, az év többi részében pedig gyengült árfolyama az euróval szemben, s ez vélhetően most is így lesz. A román lejnél a jelenlegi 4,45-os euróval szembeni árfolyam jövő év végére 4,5-höz közelíthet - vélik a bank elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!