Hiába várjuk a frank gyengülését

A Fidesz-vezetés csütörtökön újabb banális kommentárral bőszítette a piacokat, ám az ECB-elnökének megnyugtató szavai végül helyre rakták a forintot. A frank árfolyamának mérséklődésére mégis hiba volna számítani.
Pápai Csaba, 2010. szeptember 2. csütörtök, 17:59
Fotó:

Cséfalvay Zoltán szerint a forint svájci frankkal szembeni gyengesége csak "átmeneti dolog", amelyre az MNB-nek nem kellene kamatemeléssel reagálnia. A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Reutersnek nyilatkozva próbálta nyugtatni a frankhitelesek és a piacok kedélyeit, utóbbitól azonban további forintgyengítő reakciókat kapott. Az euró jegyzése Cséfalvay megszólalását követően emelkedni kezdett, s 285,20 forintra nőtt, mielőtt Jean-Claude Trichet eurózónás jegybankelnök ECB-kamatdöntést követő kedvező makrogazdasági értékelésének hatására újra korrigálni kezdett - közölte a Napival Karsai Péter.

A Commerzbank szakértője szerint a forint régiós alulteljesítését mi sem jelzi biztosabban, minthogy a forint/zloty kurzusa újra a 2008 októberében elért 72-es szintek közelében ólálkodik. A hazai devizát a jó hírekre kevésbé jutalmazzák, a rossz hírekre azonban jobban büntetik, mint térségi társait. Karsai szerint ugyan az elmúlt időszakban szinte töretlenül erősödő cseh korona kérdése elkülöníthető a régió megítélésétől, ám a zloty euróárfolyamának alakulásából egyértelműen leszűrhető, hogy a forint alulteljesít a régióban.

Márpedig a piacokat meg lehetne nyugtatni, véli a szakember, aki szerint a kormány 2011-es deficitcél teljesítésére vonatkozó elképzeléseinek pontosításával, illetve a 29 pontos akciótervben már ismertetett lépéseken túl foganatosítani kívánt megszorításokkal kapcsolatos terveinek ismertetésével stabilizálhatnák a forint megítélését. A hazai devizának jót tenne az is, ha az Orbán-kormánytól nem érkeznének egymást részben cáfoló nyilatkozatok az IMF-megállapodásra vonatkozóan sem, illetve ha kiderülne, milyen megállapodásra számít a kormány az EU-val.

Ezekre az információkra már csak azért is szükség van, mert a csütörtökön Svájcban nyilvánosságra hozott makroadatok alapján biztosra vehető, hogy a frankhitelesek terheinek enyhítésére a svájci jegybank részéről nem várhatók érdemi lépések. Miután mind a GDP, mind a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló adat felülmúlt a várakozásokat, az inflációs adattal kapcsolatos negatív meglepetésre is hiba volna számítani. Márpedig ennek hiányában jegybanki intervenció Svájcban nem várható - magyarázta a Commerzbank devizapiaci tradere. A svájci frank/euró keresztje továbbra is az 1,30-as tartomány alatt mozog, csütörtök délután 1,2975-ön állt. A frankért 219,20 forintot kértek a bankközin.

Az euró megítélése az ECB felülvizsgált makro-prognózisának közzétételét követően javult; az eurózónás jegybank szerint a növekedési kilátások idén és jövőre is jobbak, mint korábban remélték. A közös devizáért csütörtök délután 1,2820 dollárt adtak. A zöldhasú 222,20 forintba került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zenmester, 2010.09.03 12:45

Cséfalvay Zoltán kapjon az agyához,mielőtt megszólal,ha más zsebével játszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zenmester, 2010.09.03 12:44

Cséfalvy Zoltán kapjon már az agyához,mielőtt osztani kezdi az igét,amit a mások zsebe bán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zenmester, 2010.09.03 12:42

Cséfalvy Zoltán kapjon már az agyához,mielőtt osztani kezdi az igét,amit a mások zsebe bán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html