Török Bálint, a Buda-Cash elemzője nem számít arra, hogy idén a Mikulás emelkedő részvényindexeket hozzon. A szakember szerint a következő egy-két hónapban valószínűleg magas volatilitásra van kilátás, és arra, hogy a kereskedés képét az amerikai hitelpiaccal kapcsolatos aggodalmak fogják fémjelezni. A nem elsőrendű (subprime) jelzálogpiacról kiindult hitelválság még jó ideig nyomást gyakorolhat a részvénypiacokra, így rövid távon inkább esésre számít az elemző. Friss bejelentés például, hogy a biztosítókat is elérték a veszteségek: a Swiss Reinsurance egymilliárd dolláros veszteséget kénytelen elkönyvelni a jelzálogpiaci eszközök értékvesztése miatt.

Pozitív meglepetés volna jó

A szakember megjegyzi, hogy a hangulat pozitívra fordulásához vagy egy nagyon kedvező hírre lenne szükség, vagy arra, hogy ne érkezzenek újabb jelentős veszteségekről szóló hírek a pénzügyi szektorból. Arra a kérdésre, hogy ez a jelenlegi hitelválság hozhat-e több hónapos medvepiacot az elemző úgy reagált, hogy ez abban az esetben valósulhatna meg, ha az amerikai gazdaság valóban recesszióba süllyedne - ezzel kapcsolatban azonban még korai lenne találgatásokba bocsátkozni.

Más típusú lehet a rally?

Optimistább hangon nyilatkozott a részvénypiac rövidtávú kilátásairól Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. A szakember szerint a hitelpiaci válság miatti részvénypiaci esés közeledik a végéhez, amint a piacok kezdenek immunissá válni a bankok bejelentéseire, a pénzintézrtek részvényei pedig túladottá váltak. Sarkadi még év végéig számít egy felpattanásra, ami a korábbi évekkel ellentétben nem egy klasszikus portfólióátrendezések által indukált Mikulás-rally lehet majd, hanem egy lecsillapodó recessziós és subprime hangulat miatti emelkedés. Erősödésre tehát számít az elemző, az okok azonban különbözhetnek a korábbi Mikulás-rallyknál megfigyeltektől.

Valentin-napig csúszhat

A Raiffeisen szakértője ugyanakkor annak látja nagyobb esélyét, hogy Mikulásból inkább Valentin-rally lesz. Herczenik Ákos szerint nem kizárt a december eleji felfutás, de a szokásonál kisebb a valószínűsége. Az elemző úgy véli, néhány hónapra még szükség van ahhoz, hogy a piaci szereplők számára letisztuljon a kép.
A kivárás legalább februárig tarthat, addig ugyanis megjelennek az USA-ban az új negyedéves gyorsjelentések, a bankok is kiszámolják, mennyit buktak a subprime-válságon, miközben elkezdenek átárazódni az amerikai változó kamatozású jelzáloghitelek, ami után jobban látszik majd, hogy miként alakul a lakossági fogyasztás. Mindemellett a jegybanki döntéshozók számára is egyértelmű válhat, az olajdrágulás közepette kell-e lépniük - véli a szakember.
Amíg ezek a bizonytalansági faktorok nem enyhülnek, legfeljebb pozitív korrekció várható, hiszen a kockázatéhség sem tűnik jelentősnek. Eddig csak recsegtek-ropogtak a piacok, összeomlásról szó sincs - tette hozzá.

...és itthon?

Mindehhez képest a magyar részvénypiac alulteljesítő lehet, bár az OTP profitálhat a hangulatjavulásból és talán a Richter is megindulhat - véli Herczenik Ákos.
A Budapesti Értéktőzsdével kapcsolatban Török Bálint megjegyzi, hogy az itthoni kereskedést is elsősorban a fejlett részvénypiacokon uralkodó hangulat határozza majd meg a közeljövőben is, attól elszakadni nem tudunk, maximum egy-egy papír mehet szembe az általános tendenciával. A gyorsjelentési szezonban sem érkeztek olyan hírek, melyek alapjaiban változtatták volna meg egyik-másik részvény megítélését, egyedül a Richter akvizíciói hoztak jelentős pozitív meglepetést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!