Hibernálódtak az OTP shortosok

Két hónap alatt gyakorlatilag nem változott az OTP részvényekre nyitott short pozíciók állománya.
NAPI, 2012. július 24. kedd, 10:36
Fotó: Napi.hu

A jelek szerint nem csak venni, de eladni sem akarnak a nagyobb befektetők a Budapesti Értéktőzsdén, legalábbis erre utalnak az amerikai intézményi befektetők OTP részvényekre nyitott shortpozícióiról szóló adatok. Az amerikai adatok szerint a hónap elején a bank részvényeiből összesen 5 millió 323 ezer darabra volt nyitott short pozíció ebben a befektetői körben, ez gyakorlatilag az április eleji állománnyal egyezik meg. Hogy mennyire befolyásolja a hortállomány alakulása a részvény árfolyamának alakulását jól jelzi, hogy ebben az időszakban a korábbinál jóval szűkebb ársávban folyt a kereskedés a bank részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén.

OTP
Napi grafikonok

Mint korábban írtuk, az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009. márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti. Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam.

A 2010 nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után október óta mutatott lassú, de folyamatos csökkenést a shortok száma, egészen tavaly májusig. Ebben az időszakban közel 11 millió 400 ezer darabról 3 millió 500 ezer darabra olvadt a nyitott állomány, amely aztán tavaly júliusban indult növekedésnek. Az év elején aztán egy nagyobb shortzárási hullám következett, egészen február közepén elért mélypontig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.07.24 11:40

Egész Európába be kellene tiltani a részvények shortolást, aki el akar adni, az előtte vegyen, pont.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.07.24 11:30

Szerintem pont tegnap volt egy komolyabb nyitási hullám. Legalábbis a forgalomból és az esésből erre következtetek. Gyanús, hogy csak a shortolható papírok estek (MOL, OTP ) ekkorát.


wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html