Hihetetlen forgalom Bukarestben - kiszállt az EBRD a román bankból

Minden idők legjelentősebb forgalmát regisztrálták ma a bukaresti értéktőzsdén, EBRD ugyanis piacra dobta a román BRD-Group Societe Generale (BRD) bankban birtokolt öt százaléknyi részesedését
Túrós-Bense Levente, 2011. február 23. szerda, 19:22
Fotó:

A Societe Generale romániai leánya a BRD részvényeinek öt százaléka cserélt ma gazdát Bukarestben, soha nem látott likviditását generálva ezzel a román börzén.

Az eladó az európai fejlesztési bank (EBRD) az összesen nyolc tranzakció értéke eléri a 455 millió lejt (107 millió euró) - derül ki a pénzintézet közleményéből. Ez azt jelenti, hogy az EBRD 13,05 lejt kapott részvényenként, a keddi záróárnál 5,43 százalékkal kevesebbet.

Az EBRD 1999-ben a bank privatizálása során lett kisebbségi tulajdonosa a BRD-nek. Tavaly októberben a EBRD lemondott a BRD igazgatótanácsi tagságáról, ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy az európai pénzintézet szabadulni kíván a román részesedésétől. A BRD többségi részvényese a francia Societe Generale 59,36 százalék arányban, a részvények fennmaradó részsén az öt SIF (befektetési alapok) és magánszemélyek osztoznak.

A BRD a tavalyi évet 501 millió lejes nyereséggel zárta, ami 36 százalékos visszaesést jelent a 2009-es profithoz képest.

A bukaresti tőzsde likviditása ma történelmi csúcsot döntve megközelítette a 116 millió eurót, a forgalom 93 százalékát a BRD papírok adták. A blue chipek indexe eközben 1,7 százalékot emelkedett, és hasonló mértékben drágultak az energetikai szektorban érdekelt vállalatok papírjai is. Az öt befektetési alap átlagosan 1,77 százalékkal drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK