Hihetetlen mennyiségű pénz tűnt el - megrohanták a bankokat Görögországban

Rengeteg pénz hagyta el a görög nagybankokat a vasárnapi választásokat követő három napban.
Szabó Zsuzsanna, 2015. január 29. csütörtök, 13:31
Fotó: Reuters

A vasárnapi választásokon győztesként kikerülő Sziriza elnöke, Alekszisz Ciprasz megerősítette, hogy újra akarják tárgyalni a görög mentőcsomagot és olyan minisztereket nevezett ki, akik leállították néhány állami tulajdon privatizációját. Ennek hatására - három nap alatt - gyakorlatilag eltűnt az a 11,5 milliárd dollárnyi forrás, amelyet a tavalyi évben a görög nagybankoknak külföldi befektetőktől sikerült bevonniuk.

Az FTSE Athex Banks Index 44 százalékot zuhant a Bloomberg adatai szerint, miután a pénzintézetekből az elmúlt három napban 11,4 milliárd dollárnyi forrást vontak ki a befektetők. Ez a valaha mért legnagyobb heti zuhanást mutatja és a mutató számára történelmi mélységet jelent. Az athéni ASE index az elmúlt három napban 15 százalékot vesztett értékéből, a kötvényhozamok is 2012 óta nem látott magasságokba ugrottak.

Ebben az is benne van, hogy az új miniszterelnököt, Alekszisz Cipraszt egyáltalán nem tartják piacbarátnak, miközben a görög állam jelentős részesedéssel rendelkezik a nagybankokban. Bár az államnak nincs szavazati joga, de vannak olyan félelmek, hogy a kormány megpróbálja visszaszerezni ezeket a jogokat és ezen keresztül a bankokat kontroll alatt tartani - vélekedett Vasszilisz Patikisz, a Piraeus Bank globális piacokért felelős vezetője az ekathimerini.com görög hírportálnak. A bankár szerint, bár ez nem államosítás, de közel áll ahhoz, ezért ez érzékenyen érintette az egyébként is törékeny bizalmat.

A Bloomberg szerint az elmúlt három nap hatalmas zuhanásait követően az Alpha Bank 94, a Piraeus Bank 99,2, a National Bank of Greece 99,1, az Eurobank Ergasias 99,96 százalékkal állt a 2007-es top részvényárfolyama alatt. Az előző napok zuhanásait azután csütörtökön elkezdték korrigálni a bankok, kora délután az Alpha Bank 18,1, az Eurobank Ergasias 17, a National Bank of Greece 12,5, a Piraeus Bank 8,4 százalékkal emelkedett.

Az ECB is nyugtat

A nagy zuhanás után az ECB is jónak láta nyugtatni a piacokat. Daniele Nouy, az ECB felügyelő bizottságának tagja szerda este a Bloomberg TV-nek adott interjújában kijelentette: a görög bankok képesek túlélni a jelenlegi piaci turbulenciákat. Nouy szerint a görög bankok most nehéz időszakon mennek át, de megfogalmazása szerint elég erősek. Sokat tettek azért, hogy megerősítsék a mérlegeiket az elmúlt években. Megfogalmazása szerint ugyanúgy átvészelik a mostani krízist, mint a korábbiakat tették.

Ugyanakkor azt is elmondta: az ECB figyelmeztette a görög bankokat, hogy óvakodjanak olyan intézkedésektől, amelyek veszélyeztetnék a likviditásukat, csak olyan eszközökbe fektessenek, amelyek nagyon likvidek és elfogadhatóak fedezetként.

Nouy azt is elárulta a Bloombergnek, hogy a jelenlegi helyzetet nem igazán a szokásos üzeltmenetként értékelik, ezért az ECB naponta figyeli a betétkivonásokat a bankokból.

A Bloomberg megjegyzi: a görög bankokból összesen 15,9 millárd dollárnyi (14 milliárd euró) forrást vontak ki - beleértve a fent említett 11,4 millárd dolláros kivonást is - a Sziriza várható, és azóta tényként ismert hatalomra jutása miatt. Január 19. és 23. között a forráskivonás meghaladta a válság csúcsán, 2012. májusában tapasztalt mennyiséget, amikor a valószínű forgatókönyként lebegett az ország kilépése az eurózónából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.01.29 17:08

LOL, napról napra közelebb a grexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.29 16:50

@clearwater: Ezt bizony le kell írni veszteségként, is kib..ni őket az jurozónából, különben a többiek csak vérszemet kapnak.


.pl ,mi !! ...én benne vagyok lehúzni a Kufárokat !! ..de ne egyedül !!..portugál-spanyol-olasz -görög ...így ok lenne !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

clearwater, 2015.01.29 16:38

@unortodox:
Ebben igazad van. Ennyit képtelenség visszafizetni. Ezt bizony le kell írni veszteségként, is kib..ni őket az jurozónából, különben a többiek csak vérszemet kapnak.
A hitelt alapesetben vissza kell fizetni. Ez a működő gazdaság alapja. Vannak gazemberek ezen esetben a görögök, akik meghamisítják a főkönyvet, és több hitelt vesznek fel, mint vissza képesek fizetni. Ugyebár csaltak, hogy a jurozónába felvegyék őket. Ez sajna veszteség annak, aki adta a pénzt. De éppen ezekkel a csalókkal nem lehet alkudozni, remélem érted miért. Egy ország költségvetése elszállhat gyakorlatilag egy válság miatt, mint a Spanyoloké, ezeknél lehet tárgyalni, de a csalókkal nem.
Szóval a veszteséget le kell írni, a görögöket meg ki kell vágni a zónából. Különben csak még több bajt okoznak. Már 3 éve ki kellett volna vágni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.29 15:49

@Tomi31: z akkor van, ha radikálisok kerülnek hatalomra, és a befektetők félteni kezdik a pénzüket....aha ,értem ,,hahah..és mi lesz a 400 mrd eurós adóssággal ?????..ki -mikor -kinek -mennyíi kamattal fizeti vissza ???? na ??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.01.29 15:30

Ez van ha az elvakult politikus beleszól a szakamberek dolgába. Lesz ott még egy pár pofon mire irányba áll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html