Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elmozdulás jelentős volt a bankközi devizapiacon is - emlékeztet a NAPI Gazdaság. A nyitásban még nem mutatkoztak jelei a látványos forintgyengülésnek, de a reggeli 254,50 forintos euróárfolyam délben már 258,40 forinton állt. Délutánra ugyan némileg magára talált a hazai fizetőeszköz, de az ekkor jegyzett, az intervenciós sáv erős oldalán mért 9,12 százalék is péntekhez képest közel 1 százalékpontos gyengülést jelent. Az euróval ekkor 256,50/70 forinton kereskedtek, ami 2 forinttal magasabb, mint a pénteki kurzus. A dollár árfolyama napközben 216,00 és 219,80 forint között ingadozott, még délután is 219,10/30 forinton állt a jegyzés. A piac kissé értetlenül állt a történtek előtt, és több lehetséges magyarázat is napvilágot látott. Egyes vélemények szerint a mai inflációs jelentés számait tudhatta meg hamarabb néhány bennfentes, és ez okozta az eladásokat. Mások szerint csupán néhány nagybank spekulációs támadásáról volt szó, amit azzal támasztottak alá, hogy a forint elleni januári támadáskor igen aktív JP Morgan és a Deutsche Bank londoni fiókja ezúttal is komoly szerepet játszott a forinteladásokban. Voltak viszont, akik azt hangoztatták, hogy az elmúlt időszak rossz makroadatait bünteti most a piac. Ezt azzal indokolták, hogy a hírek szerint a kiáramló pénzeket zlotypozíciókba ültették át a befektetők, tehát a szabad eszközöket a régión belül már át is csoportosították. A nap elején megindult devizavételeket jócskán erősítette a nagybankok veszteségcsökkentő pozíciózárási kényszere is, amire a hírek szerint a 256 forintos ársáv áttörése után került sor. A túllövéselméletet pedig az igazolhatja, hogy a korrekció igen hamar 256 forintig nyomta le az eurót. Egyébként éppen tegnap reggel látott napvilágot egy londoni elemzés, amely a forint volatilis ármozgására hívja fel a figyelmet. Az elemzés szerint az uniós csatlakozás közeledtével számítani lehet 2-3 forintos napon belüli ármozgásra is. A mai nap mindenesetre nem csupán az inflációs adat miatt lesz fontos, de az is számít, hogy az euró ismét áttöri-e a 260 forintos szintet. Elemzők szerint ha sikerül 256-258 forint között maradnia a kurzusnak, úgy csak átmeneti volt a forintgyengülés. Ha viszont e fölé drágul az európai fizetőeszköz, úgy ez az árfolyam tartós is maradhat, hiszen a gazdaság jelenlegi állapota nem indokol ennél sokkal jobb kurzust. Az overnight piacon változatlanul 9,30/50 százalékon maradtak a kamatok, és a tomnext árak sem jeleznek komolyabb elmozdulást mára. Ha forgalomban nem is, de az elszámolóárak drágulásával követte a bankközit a Budapesti Árutőzsde pénzügyi szekciója is. Üzlet csak az euróra született, és az is kevesebb mint félmilliárd forint értékben. A határidős árfolyamok ellenben a legtöbb deviza esetében több forinttal nőttek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!