Jelentősen estek a tegnapi kereskedésben a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones Industrial 280 pont csökkenés után 12 290, az S&P 500 30 pont mínuszban, 1314,5, a Nasdaq Composite 66 pont eséssel 2769 ponton zárt, napi mélypontja közelében. A hangulatnak a frissen megjelent makroadatok tettek be, az ADP jelentése a privát szektorban áprilisban keletkezett állások számáról siralmas lett, mindössze 38 ezer új munkahelyről érkezett adat a várt 179 ezer helyett. Ennél is aggasztóbb lett az ISM feldolgozóipari indexe egy hónap leforgása alatt 53,5 százalékra csökkent 60,4 százalékról, ez a legnagyobb egy hónap alatt mért romlás a mutatóban 1984 óta. A piacot elég optimista állapotban érte az esés.


Délután újabb ütést kapott a piac, a Moody's Görögországot ismét leminősítő bejelentése képében, így nem volt ereje zárás körül sem a részvényárfolyamoknak. A piac ballasztjai a pénzügyi szektor részvényei voltak, a bankszektor és a brókercégek részvényei egyaránt 4 százalékot meghaladó mértékben estek. 3 százalékot meghaladó mértékben csökkentek a félvezetőgyártók papírjai, az olajipari cégek részvényei és a közlekedési vállalatok részvényei. Az esés átfogó volt, minden 4 csökkenő árfolyamú papaírra mindössze egy emelkedő jutott a nagyobb tőzsdék összesítése szerint.

Az esés ezúttal nem járt dollár erősödéssel, ami érthető is, hiszen a rossz hírek egyik fele az amerikai gazdaság hirtelen gyengüléséről szólt, ami sokak szerint a Fed kvantitatív lazítási programjának enyhébb befejezését eredményezheti, esetleg tartós gyengeség esetén egy újabb lazítási hullámot vonhat maga után, a Görögországról érkező hírek pedig kifejezetten eurógyengítő hatásúak voltak.

Az S&P 500-as index ezzel egy nap alatt letörölte egy hét alatt elért nyereségeit, s a múlt héten beállított májusi mélypontra hullott. Az olaj árfolyama a 103 dollár feletti szintről 99,6 dollárig esett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!