A svájci frank egysége a délelőtti 211 és a déli 212,50-nel szemben az elmúlt percekben 215,8 forintra drágult.

Ez csak kisebbrészt írható a gyengülő forint számlájára: egy euró 268,90-re jött föl a déli 267,30-ról. Nagyobb szerepe van a brutálisan erősödő svájci franknak, az alpesi deviza csaknem történelmi csúcsra ugrott az euróval szemben, vagyis az eurchf 1,2570-ről hirtelen 1,2460-ig zuhant.

Egyelőre semmi hír nem látszik indokolni a drasztikus mozgást, ám a görög CDS spreadek emelkedéséből arra lehet következtetni, hogy a piac vár valamilyen görög bejelentést a hétvégén, s ezt megelőzendő menekülnek a svájci frankba.

Más vélemények szerint pusztán technikai jellegű a frank erősödése: az elmúlt napokban már úgy látszott, ismét emelkedni tud az eurchf, ezzel szemben ma egy fontos technikai szintet tört át 1,2560-nál, majd az aktiválódó stop lossok vitték le 1,25 alá.

Egyes deviza üzletkötők szerint azonban nem teljesen biztos, hogy az időközben kibontakozó forintgyengülésben teljesen ártatlan lenne a Nemzetgazdasági Minisztérium feje. A Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt fejtegette, hogy a nyugdíjpénztári átvezetés nélkül 7 százalék körül lenne az idei hiány, ami nyilván nem túl megnyugtató megállapítás a befektetők számára.

Egy üzletkötő ezt a kijelentést ahhoz hasonlította, mintha a szépen feszülő bájos arcocska tulajdonosa büszkén hangoztatná, hogy botox nélkül igazából egy ráncos vénasszonyhoz hasonlítana.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!