Hirtelen beerősödött a frank - Matolcsy ártatlan?

Devizapiaci szakértők szerint semmi köze a devizahitelesek megmentését szolgáló csomagról kiszivárgott újabb részleteknek az elmúlt fél órában bekövetkezett brutális frankerősödéshez.
NAPI, 2011. május 20. péntek, 14:26
Fotó:

A svájci frank egysége a délelőtti 211 és a déli 212,50-nel szemben az elmúlt percekben 215,8 forintra drágult.

Ez csak kisebbrészt írható a gyengülő forint számlájára: egy euró 268,90-re jött föl a déli 267,30-ról. Nagyobb szerepe van a brutálisan erősödő svájci franknak, az alpesi deviza csaknem történelmi csúcsra ugrott az euróval szemben, vagyis az eurchf 1,2570-ről hirtelen 1,2460-ig zuhant.

Egyelőre semmi hír nem látszik indokolni a drasztikus mozgást, ám a görög CDS spreadek emelkedéséből arra lehet következtetni, hogy a piac vár valamilyen görög bejelentést a hétvégén, s ezt megelőzendő menekülnek a svájci frankba.

Más vélemények szerint pusztán technikai jellegű a frank erősödése: az elmúlt napokban már úgy látszott, ismét emelkedni tud az eurchf, ezzel szemben ma egy fontos technikai szintet tört át 1,2560-nál, majd az aktiválódó stop lossok vitték le 1,25 alá.

Egyes deviza üzletkötők szerint azonban nem teljesen biztos, hogy az időközben kibontakozó forintgyengülésben teljesen ártatlan lenne a Nemzetgazdasági Minisztérium feje. A Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt fejtegette, hogy a nyugdíjpénztári átvezetés nélkül 7 százalék körül lenne az idei hiány, ami nyilván nem túl megnyugtató megállapítás a befektetők számára.

Egy üzletkötő ezt a kijelentést ahhoz hasonlította, mintha a szépen feszülő bájos arcocska tulajdonosa büszkén hangoztatná, hogy botox nélkül igazából egy ráncos vénasszonyhoz hasonlítana.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.21 06:04

@Jhony: Persze, hogy aranyban csak a befektetési arany vételi és eladási ára között közel 10% az árfolyam különbség, ha meg pl a világ legnagyobb aranyraktárában leszel résztulajdonos azaz spdr gold trust etf.-et veszel (ezzel játszik a Soros is pl..) akkor meg max 0,1% ban fáj a vételi eladási ár különbözete és még egy mackót sem kell tenned a nappalid közepére...

Végüli is nem mindegy, hogy a százmilliós vagyonod aranyba átrakásával buksz azonnal majd 10 millát vagy ebben üldögélsz ami csak max százezerbe fog fájni :-)..
(persze ha van egy százasod akkor már 4-5% ért is megcsinálja neked az aranykereskedő, de ha unciánként rakod össze pár ezer év alatt akkor az drága mulatság lesz..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.20 22:46

Aranyban érdemes tartani a pénzed az mindig jó deviza!
Egyébként meg a rendszerváltás óta szinte csak romlik a Ft árfolyama még a lejhez viszonyítva is nemcsak a frank meg Euro.
Szóval aki devizában vesz fel nagy hitelt így vagy úgy de szarul fog járni hosszútávon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.20 22:20

@weberianus: Hát jött azért még hozzá görög leminősítés is meg sok más is , szóval fél óra múlva már nem a Matolcsyval foglalkozott a piac, hanem leginkább a Görögökkel meg azzal a hatalmas bénázással ahogy az EU szenved a témával..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.20 22:17

@Zodiakus: Pénzt csak forintban érdemes tartani, azon egyszerü mezei oknál fogva, hogy abban költesz.

Devizában tökre nem érdemes semmit sem tartani, ellenben marhára érdemes megtanulni a devizakereskedelmet aztán tőkeáttétellel néhány tizezreléknyi jutalékért lekereskedheted az árfolyammozgásokat akár felfele megy akár lefele az tök mindegy !!! (ne te találd ki előre, hogy a svájci frank majd erősödni fog, hadd hogy ezt a piac eldöntse ..)

A vagynodat meg befektetni érdemes .. leginkább befektetési aranyban , de még abban sem mert az aranyat is tizezrelékekért tudod kereskedni.. marad a forint a látraszoló bankszámlán... az a legjobbb , lekötni sem érdemes hisz állampapirokat is lehet tőkeáttétellel határidőben kereskedni (német Bundot meg Usa 10 évest pl..) szóval megint ott jukadunk ki, hogy a forint és a kp... :-)

szóval ez a dolog zsír idegesítő....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.20 21:26

Tegyük fel akik a fórumon hozzászólnak,mind milliárdos.Ki olajból,ki kábítószerből.Milyen valutában tartanátok a pénzeteket?No,biztos hogy nem valami dél-amerikai,esetleg valami közel-keleti homokpénzben!Marad a dollár,euró,és a sajtosok frankja.A dollár már nagyon függ a kínai gazdaságtól,az euró túl sérülékeny.Marad a svájci frank és a hozzátartozó diszkrét bankok.Tehát a svájci frank un.menekülő valuta.Mikor a világon gáz van ennek emelkedik a legjobban az ára.Nos,erre nem gondolt itt sok-sok ezer ember,mikor frankban adósodott el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html