Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Négy éve nem látott sebességbe kapcsolt a globális részvénykibocsátási piac, a Bloomberg adatai szerint a negyedév során összesen legalább 720 társaság fogott első nyilvános részvénykibocsátási előkészületekbe. Ez a legmagasabb szám 2007 utolsó negyedéve óta, akkor 794 társaság hajtott végre első nyilvános részvénykibocsátást.

Az MSCI World index május végére három éves csúcsa közelébe száguldott, vélhetően ez adta meg a lökést a cégeknek arra, hogy nyilvános kibocsátási előkészületekbe kezdjenek, a kép azóta azonban jelentősen változott, miután az index 7,8 százalékos korrekción esett át csúcsa óta. A görög csődveszély ellenére az európai kibocsátások száma 2006 óta nem látott szintre emelkedett - írja a Bloomberg. Ugyanakkor a vásárlók egyelőre nem tűnnek túl elégedettnek, Hongkongban például mind az öt jelentős nagyságú IPO-n bevásárló befektetők egyelőre mínuszokat kénytelenek elkönyvelni befektetéseiken.

 

Ishares MSCI Emerging Markets Index Fund


A jelentősen megnövekedett globális IPO aktivitás ellenére a piaci hangulat meglehetősen kedvezőtlenné vált az utóbbi időben a korábbinál - mondta Frank Matura, a Bank of America szakértője. Nem látszik, hogy az IPO-k hoznák azt a megtérülést a vevőknek, amit elvárnának.

Az Egyesült Államokban az idén kibocsátott részvények esetében átlagosan mindössze 3 százalékos nyereséget könyvelhettek el az első nyilvános kibocsátáson vásárlók. A képen nem javított jelentősen az internetes cégek jó szereplése sem, hiába a LinkedIn duplázása a kibocsátás óta, vagy az orosz keresőcég, a Yandex NV részvényeinek 55 százalékos emelkedése.

Nyugat-Európában, ahol a kibocsátási előkészületek 2008 óta nem látott mértékűre nőttek a cégek körében, idén már 22 IPO-t töröltek, vagy halasztottak el, ez a legmagasabb szám 2006-óta Az idei eddigi 69 kibocsátásból itt 36 részvény esetében alacsonyabb az aktuális tőzsdei árfolyam a kibocsátási árnál. Az eddig törölt tranzakciók becsült értéke Európában elérte a 9,4 milliárd dollárt.

Nem túl jó ómen a piacnak a Glencore tranzakció sem, hiszen az idei eddigi legnagyobb kibocsátást követően a részvények már 10 százalékos mínuszban járnak. Kínában idén a kibocsátásokat követő átlagos árfolyamveszteség 5 százalékos volt, a Hongkongban végrehajtott 17 kibocsátásból mindössze 5 esetében tehettek zsebre nyereséget a befektetők.

 

Glencore


A kedvezőtlen piaci fejlemények miatt az Egyesült Államokban is egyre több tervezett IPO-t törölnek, vagy halasztanak el. Idén eddig összesen 43 esetben került erre sor, s ezek több mint fele április vége óta történt.

Ugyanakkor, ha a részvénypiac magára találna és az április vége óta tartó korrekciós hullám véget érne, az az IPO piacra is azonnal visszahozná a pezsgést - vélték a Bloomberg által megkérdezett szakértők. A mostani azonban nem a legjobb környezet a kibocsátások számára - mondta Chris Whitman, a Deutsche Bank szakértője Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!