Egyértelműen Európa lett a befektetők lieblingje, legalábbis ez derül ki a Bank of America (BofA) Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A 196, összesen 559 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember nagy része az ECB által bejelentett kvantitatív lazítási program hatására szerethetett bele a kontinens eszközeibe.

A válaszadók többsége szerint az európai cégek következő 12 havi profitkilátásai 2009 óta a legjobbak, s nettó 81 százalékuk szerint a következő egy évben az eurózóna gazdasága erősödni fog. Sosem látott mértéket (nettó 51 százalék) öltött azok aránya, akik a részvénybefektetések között a legjobbnak a régió cégeit nevezték meg, s egy éven belül vásárolni is szeretnének ezek részvényeiből. Ez az arány januárban még csak 18 százalékos volt, s a nagy étvágy annak ellenére érezhető, hogy nettó 55 százalékuk már most is felülsúlyozza a régiót a portfóliókban.

A hirtelen jött optimizmusnak Európával kapcsolatban a jelek szerint az amerikai részvények lehetnek a legnagyobb kárvallottjai. Az amerikai részvényeket felülsúlyozók aránya a felmérésben nettó 6 százalékra csökkent a januári 18 százalékról.

A befektetők összességében is növelték a részvények és a készpénz súlyát a portfóliókban. Előbbi eszközosztályt nettó 57 százalék, utóbbit 22 százalék súlyozza felül, ez 6, illetve 5 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt. Ez a kötvények kárára történt, amelyek immár nettó 79 százalék szerint túlárazottak, s a többség szerint a következő egy évben a legsérülékenyebb eszközosztály lehet.

Az Európával kapcsolatban növekvő derűlátás ellenére a globális gazdaság kilátásai keveset változtak. Ennek oka, hogy a szakértők eközben a kínai gazdasággal kapcsolatban pesszimistábbak lettek, immár nettó 58 százalék szerint az ázsiai ország gazdasága gyengülhet az előttünk álló 12 hónapban. Ez két éve nem látott negatív rekord.

Az ECB a jelek szerint sikeresen elsöpörte a globális deflációs félelmeket, s újraindította a reflációs témán alapuló befektetéseket (a gazdasági növekedés beindítása az infláció emelkedésével párhuzamosan - a szerk) - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája. A hangulat egyértelműen az európai gazdaság valós teljesítménye előtt jár, mintha egyetlen pesszimista sem maradt volna. Ez azt jelenti, hogy Európában gyors és erős növekedésre lesz szükség ahhoz, hogy az optimizmust életben tartsa - tette hozzá Manish Kabra, a cég európai kvantitatív és részvénystratégája.

Csak az eurózónát szeretik

A befektetők friss optimizmusa Európával kapcsolatban kizárólag az eurózónára korlátozódik, az azon kívüli országokat nem kedvelik. Míg múlt hónapban a régióban a francia és az olasz befektetéseket tartották a legrosszabbnak a szakértők, addig e hónapban már az Egyesült Királyság és Svájc az, amit a leginkább alulsúlyoznának a szakemberek.

A leginkább kedvelt szektor a régióban az autóipar: 12 százalékponttal, nettó 26 százalékra emelkedett a szektor részvényeit felülsúlyozó menedzserek aránya a felmérésben. Az idegenforgalom megítélése szintén jelentősen javult. Ugyanakkor a bankoké és biztosítóké érezhetően romlott (32, illetve s 20 százalékponttal), s így már mindkét szektor az alulsúlyozott kategóriába került. A legkevésbé változatlanul a közszolgáltató cégek részvényeit kedvelik az alapkezelők.

Egyre kevésbé aggódnak a defláció miatt

A deflációs félelmek enyhülését jól mutatja, hogy a megkérdezettek nettó 29 százaléka szerint a globális maginfláció egy év múlva a jelenleginél magasabb lesz, januárban még csak 14 százalékos volt ez az arány.  A piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek egyértelműen egy potenciális geopolitikai válságot tartanak a szakértők, egyharmaduk nevezte ezt meg fő kockázati tényezőnek.

A gyengébb kínai kilátások ellenére a befektetők feltörekvő piacokkal kapcsolatos averziója érezhetően csökkent, nettó 13 százalékról egy százalékra csökkent az azokat alulsúlyozók aránya. Jelentősen javult az arany megítélése, nettó 40 százalék szerint egyéves távlatban emelkedhet a nemesfém árfolyama. Mindezt úgy, hogy egy hónapja még az áresést valószínűsítő szakértők voltak többségben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!