A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Stabilan áttörte az 1,29-es szintet is az euró/dollár keresztárfolyam, így a januári mélypontok kerültek célkeresztbe. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője szerint 1,265-ig is elmehet a keresztárfolyam, ugyanakkor óvatosságra kell hogy intsen mindenkit, hogy túlságosan egy irányba áll a piac. Mindenki a dollár erősödését várja, ami azt jelenti, hogy már mindenki pozícióban ül és nincsenek eladók a piacon. Így nagyon nyögvenyelős is lehet a további dollárerősödés. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője szerint a trend egyértelmű, és jelenleg nincs is nagyon ok arra, hogy az euró jelentősebbet emelkedjen a dollárral szemben.

Azt ugyanakkor nehéz megmondani, hogy 1,20-ig vagy 1,25-ig megy-e el a keresztárfolyam, de az irány egyértelmű. ennek oka nemcsak a görög kérdés, hanem az is, hogy az unió jelenlegi adósságválságával az eddigi legnagyobb kihívása elé néz. Márpedig rövid távon nem nagyon látszik ennek a megoldása, főleg nem olyan, amely a befektetők számára hiteles. A görög probléma ugyanis önmagában nem jelentene túl nagy gondot, viszont precedenst teremthet, és az jól látszik, hogy egyelőre több ország is küzd hasonló gondokkal − mondta Ruzsonyi. Természetesen nem valószínű, hogy az eurózóna szétesne, sőt, ha végre sikerül a kiutat megtalálni, akkor  megerősödve élheti túl ezt a válságot − véli Ruzsonyi. Ez újra erősíthetné az eurót, de ez egyelőre messze van. Fontos azonban azt is látni, hogy jelenleg hírről hírre élünk, egy-egy pozitív görög fejlemény hirtelen fordulatot is hozhat − mondta Csajbók, aki szerint már késő euróeladásba kezdeni.

A dollár erősödése azonban nem tesz jót a régiós devizáknak. Hétfőn is jól látszott, hogy a forint mellett a lengyel zloty is jelentős nyomás alatt volt, sőt egy picivel még többet is gyengült, mint a magyar deviza − mondta Ruzsonyi. Az esetleges IMF-megállapodás azonban segíthet a forint árfolyamán, csodát azonban nem lehet várni, vagyis a nemzetközi hangulat ebben az esetben is meghatározó lesz. Ruzsonyi szerint kedvezőbb környezetben, az IMF-megállapodással a zsebben 275−280 forint lehet az euró, míg rosszabb hangulatban 295 környékéig is elmehet az árfolyam. A Commerzbank szakembere szerint a forint erősödése azért is lehet limitált még jó esetben is, mert ez elindíthatja a kamatcsökkentést, ami forintgyengítő hatású.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!