Egyre kevésbé várnak a befektetők rendkívüli problémákat a részvénypiacokon, a válsághangulat a jelek szerint teljesen elmúlt, erről tanúskodik a Roubini Sentiment Index is. A vicces kedvű amerikai befektetők által kifejlesztett hangulati indikátor - amelyet Nouriel Roubini, a hitelpiaci és tőzsdei válságot időben előre jelző professzor nevére történt google-os keresések számából képeznek - több éves mélypontra süllyedt. Az elmúlt időszakban olyan kevesen voltak kíváncsiak Roubinire, mint a válság kirobbanása óta egyszer sem.

Ehhez hasonló alacsony értéket a professzor keresettsége csak tavaly áprilisban ért el, néhány héttel a villámkrach előtt, amikor néhány perc alatt hatalmasat zuhantak az árfolyamok a New York-i Értéktőzsdén. Egy elemzőcsapat korábbi vizsgálata szerint a Roubini Sentiment index ha kilő 4 hetes mozgóátlaga fölé, akkor érdemes lehet az eladási pozíciókat megnyitni az S&P 500-as index esésére játszva, s a vételieket a VIX index esetében.



Ez utóbbi átlagosan kéthetes késéssel követi a Roubini index emelkedését.Jelenleg azonban szó sincs erről, a Roubini index a jókedvet sugároz, mint ahogy a többi befektetői hangulatot reprezentáló felmérés is. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint héten a megkérdezett befektetők 46,6 százaléka várt emelkedést a részvénypiacon a következő hat hónapban, ez mintegy 3 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi felméréshez képest. A pesszimisták aránya egy százalékponttal lett kevesebb, 25,6 százalék várt áresést. Ezzel a felmérésből számolt mutató, a bikák és a medvék arányát reprezentáló bull/bear ratio kikerült a szélsőséges optimizmust jelentő zónából.Hasonlóan nincs a szélsőséges tartományban a profi hírlevélírók ajánlásaiból képzett hangulati mérőszám sem.



Az Investors Intelligence Services felmérésének bull/bear aránya 2,66-on áll, szélsőségesen optimista hangulatról 3-hoz közeli értékek esetében illik beszélni. A felmérés szerint egyébként az emelkedést várók aránya az egy héttel ezelőttihez képest egy kicsit csökkent, 53,4 százalékról 52,2 százalékra.



Az esést előrejelzőké is kevesebb lett, 23,3 százalékról 19,1 százalékra csúszott vissza. Ez viszont már hangulati veszélyzóna, azt mutatja, nincs már elegendő pesszimista a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!