A forint péntek délelőtt tovább erősödött az euróval szemben, elérve a 248,80-as támasz-szintet, majd délben a Bloomberg adatai szerint egy hirtelen mozdulattal egészen a következő támaszig, 247,20-ig esett, ám ez már keményebb határnak bizonyult. Délután egy óra tájban 247,70 volt az ár. A dollár egysége ezzel párhuzamosan 160, a svájci franké 152 forint alá került. Az ING Bank üzletkötője arról számolt be, hogy túl nagy forgalom nincs a piacon, és különleges hír hiányában több tényező egyszerre erősíti a hazai devizát. A lengyel zloty kivételével ugyanis a feltörekvő piaci devizák is száguldanak pénteken a bankközi piacokon. A török líra kéthavi csúcsot döntött a dollárral szemben azt követően, hogy a török jegybank tegnapi kamatdöntő ülése után jelezte: a mostani fél százalékpontos emeléssel megtört kamatcsökkentő trendnek hosszabb időre vége szakadhat. A központi bank ugyanis az infláció letörését nevezte meg legfőbb feladatának, így valószínű, hogy az Európában már most legmagasabb (15,75 százalékos) irányadó kamat tovább emelkedhet Törökországban. A líra árfolyama a dollárral szemben a Bloomberg szerint 1,3 százalékkal mérséklődött koradélutánig, ezzel március közepe óta a török deviza a legerősebb a zöldhasúval szemben azt követően, hogy a hét folyamán már 3 százalékot erősödött. A szlovák korona is újabb csúcsot döntött az euróval szemben pénteken a kedvező regionális hangulat hatására; az ötödik napja erősödő korona pénteken 31,49-en állt a jövő évben Szlovákiában is bevezetésre kerülő összeurópai fizetőeszközzel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!