A spanyolországi hírek nyomán - Valencia tartomány a hírek szerint segítséget kért a központi kormányzattól, ám ezt később a pénzügyminiszter cáfolta - 1,22 alá esett az euró/dollár, így a forint is gyengülésbe váltott: az euró kurzusa 285 alatti szintekről 286 fölé ugrott, röviddel délután három óra előtt 286,50 volt az ár, ami napi tetőpontot jelent. Innen nem volt megállás: negyed négy után már 1,2185 és 286,80 volt a jegyzés. Ezt követően némi korrekció jött: negyed hat után az euró egysége 286,10, a dollár 235,20, a svájci frank 238,40 forinton állt, az euró/dollár 1,2168-on forgott.

Napközben olyan pletykák láttak napvilágot, hogy a legnagyobb spanyol tartomány, Valencia lesz az első, amelyik a pénteken az Ecofin által is jóváhagyott, a spanyol kormány rendelkezésére bocsátandó pénzügyi mentőcsomagból kérni fog. A spanyol költségvetésért felelős miniszter, Cristobal Montoro először kijelentette, hogy Valencia nem kért segítséget, ám később beismerte, hogy mégis. Katalónia még májusban jelezte, hogy problémái lehetnek kötelezettségeinek törlesztésével, ha nem részesül központi segítségben.

A hét utolsó kereskedési napján amúgy sem ritka az euró és ezzel együtt a forint gyengülése, a folyamatot pedig az amerikai nyitással belépő tengerentúli szereplők is gyorsíthatták - kommentálta az eseményeket Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője.

A spanyol tízéves államkötvények hozama a hírekre 7,215 százalékra szökött, ami az eurózóna létrehozása óta új csúcsot jelent. Hasonló volt tapasztalható az ötéves állampapíroknál, amelyek 6,76 százalékon tetőzve állítottak be új rekordot. Összehasonlításul: a magyar tízéves hozam 7,18 százalékon állt pénteken.

Tovább ronthatta a hangulatot, hogy az ECB bejelentette, a továbbiakban nem fogad el fedezetként a Görögország által kibocsátott, vagy kormánygaranciát élvező kötvényeket.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!