A hatásokat pedig a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek fél tizenkettes aukciója is jól tükrözi: rekordkereslettel szembesült az adósságkezelő és az átlaghozam 26 bázispontot esett az előző aukcióhoz képest.

A mai 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción nemcsak a két héttel ezelőtti keresleti viszonyoknál is jobb eredményeket látunk, hanem konkrétan az egész idősor valaha látott legmagasabb ajánlati értékét. Az elsődleges piaci szereplők ez alkalommal 253,2 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat az adósságkezelő által 60 milliárdosra hirdetett aukción. Az ÁKK a rekordkereslet láttán most is "csak" a múlt hetivel azonos szintig, 90 milliárdig növelte az elfogadott ajánlatok összegét.

A hozamok 2,65 és 2,72 százalék között szóródtak, 2,69 százalékos átlaghozamot eredményezve. Ez pedig 26 bázispontos csökkenést jelent a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest, sőt 21 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci árazásnál is.

Jól látható tehát, hogy a jegybank mai intézkedése nagyon erőteljes átcsoportosítást váltott ki a piacon és ezzel a hozamgörbe hosszú végét is lefelé húzza. A forint az aukciós eredményekre már nem reagált érdemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!