A Bloomberg szerint adatgyűjtésük 1992-es kezdete óta nem volt olyan mennyiségű short pozíció nyitva a hedge fundok által a font ellen, mint most. Emlékezetes, 1992-ben Soros György Quantum Fundja a font árfolyamesésén keresett hatalmasat, amikor a britek kilépni kényszerültek az ERM árfolyamrendszerből.

A hedge fundok most arra fogadnak, hogy a brit jegybank csütörtöki ülésén csökkenteni kényszerül a mintegy hét éve fél százalékon álló alapkamatot. A font eddig 11 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben a június 23-i, a Brexitről szóló népszavazás óta, s júliusban már harmadik veszteséges hónapját zárta a zöldhasúval szemben.

Az amerikai Határidős árupiaci bizottság (CFTC) jelentése szerint a múlt hét végére a font esésére fogadó nyitott pozíciók mérete 80,572 kontraktussal haladta meg a vételiekét.

A Brexit vége még mindig egy tökéletes katasztrófa lehet a font számára - mondta Valentin Marinov, a Credit Agricole vezető fejlett piaci devizastratégája. Néhányan azért pesszimisták a fonttal kapcsolatban, mert fizetési mérleg válságot várnak, s úgy gondolják, az árfolyam gyorsan tovább esik majd a portfóliótőke kiáramlások miatt - tette hozzá a szakember.

A Bloomberg által megkérdezett 51 elemző mindegyike azt várja, hogy csütörtökön a Bank of England (BoE) tovább csökkenti a 2009. márciusa óta életben lévő, amúgy is rekord alacsony, fél százalékos alapkamatot, s többségük úgy véli, 375 milliárd fontos eszközvásárlási programjához sem nyúl majd.

A Brexit-szavazás óta napvilágot látott üzleti aktivitást mérő mutatók, s fogyasztói bizalmi indexek egyaránt arra utalnak, hogy az unió elhagyásáról szóló döntés komoly negatív hatásokkal jár majd a brit gazdaságra. A kamatcsereügyletek árazása arra utal, hogy a piac jelenleg 98 százalékos valószínűséget ad a kamatvágásnak, a referendum napján ez még csak 15 százalékos volt.

Marinov szerint az, hogy ekkora a konszenzus a lazítás irányába, eredményezhet ellenirányú mozgást is a fontban, a a BoE lépései csalódást keltenek a szereplőkben. A piac nagyon erősen shortolja a fontot, s ahhoz egy nagyon agresszív jegybanki hozzáállás kellene, hogy ezek a pozíciók tovább nőjenek. Ez pedig nehéz lehet, hiszen a kamat már így is közel jár a nullához, s a további kvantitatív lazítás hatásai is korlátozottak lehetnek a jelenlegi hozamkörnyezetben.

A jegybank júliusban meglepte a piacokat a kamatok változatlan szinten hagyásával, ugyanakkor utaltak arra, hogy a csökkentésre most sor kerülhet.

A hétfőn publikált brit feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 48,2 pont lett a várt 49,1 helyett, ez 2013 óta nem látott alacsony szint. Ez komoly ok lehet az aggodalomra - mondta Ned Rumpeltin, a Toronto Dominion Bank vezető devizastratégája, aki szerint az ilyen adatok megágyazhatnak a csütörtöki, kamatcsökkentésről szóló döntésnek. Szerintük egyébként a BoE a 25 bázispontos kamatvágáson felül az eszközvásárlási program 50 milliárd fonttal történő felemelését is bejelenthetik, s más, banki hiteleket árintő intézkedések is következhetnek. A szakértő előrejelzése szerint a font/dollár keresztárfolyam a jelenlegi 1,32 körüli szintekről év végére 1,2-ig eshet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!