Túl gyorsan és túlságosan is sokan lettek optimisták a befektetők közül az elmúlt másfél hónap leforgása alatt, s ez veszélyes helyzetet teremt a tőzsdéken - írja a Marketwatchon Mark Hulbert, az amerikai befektetői hangulatot rendszeresen mérő Hulbert Financial Digest alapítója és vezetője.

A technológiai részvényeket nagy súllyal tartalmazó Nasdaqra vonatkozó előrejelzéseket adó tőkepiaci szakértők december végén még nagy arányban a részvények eladására buzdították a befektetőket. Azóta viszont - az S&P 500-as index 17 százalékos és a Nasdaq Composite Index 20 százalékos emelkedését követően - átestek a ló túloldalára, s most szélsőségesen nagy arányban buzdítanak részvényvásárlásra.

Ennek köszönhetően az átlagos javasolt részvénykitettséget mérő HNNSI index a december végi mínusz 72,2 százalékról mostanra plusz 73 százalék fölé emelkedett, ami azt jelenti, hogy az átlagosan javasolt piaci pozíció a masszív shortból az erőteljes vétel irányába mozdult el.

December végén a mutató által mért pesszimizmus akkora volt, mint amit az elmúlt 20 évben csak néhány kivételes esetben lehetett látni, ehhez képest a mostani érték ritkán tapasztalt derűlátást sugall. Ez Hulbert szerint azt jelenti, hogy innen már kisebb az esélye annak, hogy tovább emelkednének a részvényárfolyamok, sőt, annak is nagy az esélye, hogy a január eleje óta tapasztalt felfelé menet megfordul.

Azt, hogy a hangulati mélypontokat, az igazi pánikot érdemes meglovagolni egyébként jól mutatja egy másik felmérés is, amely ezúttal is jól szerepelt. Az Investors Intelligence által készített felmérésben január elején már több olyan tőkepiaci tanácsadó volt, aki a részvények eladását javasolta, mint a vételét, s ezzel az általuk számolt úgynevezett bull/bear hányados értéke az egyes érték alá csökkent.

Az elmúlt évtizedekben - a cég a 70-es évek eleje óta méri a befektetői hangulat alakulását - ha ilyen helyzet alakult ki az amerikai tőzsdén, az rendszerint kijelölte az árfolyamok lokális mélypontját is. Ekkor ugyanis a kontrariánus befektetők elmélete szerint azok, akik eladni akartak, már eladtak, s további eladók híján felfelé pattannak az árfolyamok. A szélsőségesen pesszimista hangulatról szóló jelentés megjelenése óta az S&P 500-as index 15 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Az Investors Intelligence felmérésében egyébként ez a bull/bear hányados jelenleg 2,3-as értéket mutat, szélsőségesen optimista hangulatról 3,5 feletti értékeknél szokás beszélni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!