BUX
38511

Hisztérikus pletykák rombolták a hangulatot

Igazi hírek hiányában először a Fed-elnök holnapi beszéde töltötte el optimizmussal befektetőket Európában, majd kisebb, sokszor álhírek nyomán esésnek indultak az árfolyamok a vezető európai tőzsdéken.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 18:04

A DAX index hiába mutatott a nap elején egy százalék feletti emelkedést, végül közel 2 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot, a CAC-40 0,6 százalékos, a londoni FTSE 1,4 százalékos mínuszban zárt. A kereskedés elején még kitartott a tegnapi amerikai emelkedés és a pozitív ázsiai zárás okozta jó hangulat, azonban nap közben a kedvezőtlen amerikai makroadat, a vártnál több munkanélküli segélyért jelentkező és sok ideges pletyka elrontotta az összképet. Az egyik ilyen brókerkörökben terjedő híresztelés arról szólt, hogy valamelyik hitelminősítő hamarosan a német államadósság leminősítésére készül. Ezt később a Fitch, az S&P és a Moody's is cáfolta, délután mindhárman megerősítették a német adósságbesorolást. A szintén érzékeny ponttá vált Dániából sem érkeztek jó hírek, a Danske Bank nem tudott megegyezni a 2014-ig kapott kedvezményes állami hitel idő előtti visszafizetéséről, ami szintén az eladók kedvét hozta meg. Egy másik pletyka szerint a német felügyelet a DAX shortolásának korlátozására készül, az olasz felügyelet viszont lépett is, s egy hónappal meghosszabbította a bankrészvények fedezetlen shortolásáról szóló tilalmat.

A Dax komponensek közül a BASF és az Allianz és az RWE szerepelt a legrosszabbul, mindkét részvény 3,5 százalék körüli csökkenéssel fejezte be a napot. A banki papírok víszont piaccal szemben jól szerepeltek, ebben szerepet kaphatott a hír, amely szerint Warren Buffett 5 milliárd dollárral beszállna a Bank of Americába, az elmúlt napokban sokat eső részvény árfolyama hatalmasat emelkedett a nyitásban, a 15 százalék feletti nyereség azonban hamar olvadni kezdett. A Deustche Bank másfél százalékos pluszban zárt, a Crédit Agricole részvényei 4,8 százalékkal ugrottak meg, a BNP Paribas 2,7 százalékot drágult.