Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem valószínű, hogy rövidebb távon globális hitelválság alakulna ki. Jóllehet, a globális adósság nagysága a globális GDP 265 százalékára ugrik idén (ez 14 százalékos növekedésnek felel meg), a várható gazdasági fellendülés, a 2021 közepéig elkészülő Covid-19 vakcina, a kedvező finanszírozási körülmények, az állami kiadások, a háztartások és a vállalatok költési hajlandóságának fennmaradása miatt nem fog kialakulni ilyen típusú válság - írták friss elemzésükben az S&P Global Ratings szakértői.

Azonban a korábbinál több csőd és fizetésképtelenség bejelentésre kell felkészülni. A növekvő eladósodottság a fizetésképtelenség növekvő kockázatát is magával hozza, s a csődök száma várhatóan olyan magasra emelkedik majd, amire 2009 óta nem volt példa. A masszív vállalati eladósodottság miatt a legjobban sújtott szektorok (légitársaságok, szabadidő szektor és az olaj- és gázipar) eladósodottsági mutatói várhatóan 2022 után is elég rossz képet mutatnak majd - írja az elemzés.

Sok mindenkit leminősítenek

A lefelé mutató kockázatok ugyanakkor megmaradnak. Ez lehet a gazdasági fellendülés elakadása, a fertőzés folyamatos tovaterjedése, illetve az ha elkészül a vakcina, de annak elosztását nem sikerül megoldani. De a kamatok emelkedése is ilyen lehet, illetve az, ha jövőre nem lassul számottevően az adósságállomány növekedésének üteme. Gátolhatja a javulást az is, ha a fogyasztás nem tér magához a várt ütemben.

A viszonylag optimista jövőkép ellenére azonban drasztikusat lépett a hitelminősítő, s az általuk vizsgált adósok - vállalatiak és kormányzatiak -  hitelkockázati besorolását lerontotta egy csapásra. Leginkább azokat az államokat és vállalatokat érintette a lépés, amelyek eddig is a spekulatív kategóriába tartoztak, s amelyek leginkább szenvednek a Covid-19 járvány gazdasági hatásaitól.

A fizetésképtelenség kockázata a vállalatok esetében akkor nőhet jelentősen, ha azok bevételei nem állnak vissza a járványt megelőző szintre addig, amíg az extra kormányzati támogatások kifutnak. A vállalati csődök száma 2021 közepéig megduplázódhat - írják. ugyanakkor az eladósodottság ütemének növekedése várhatóan lassul, mivel a járvány után a cégek várhatóan újragondolják beruházási lehetőségeiket, a kormányok kezelni akarják majd elszaladt államadósságukat s a háztartások is konzervatívabb fogyasztásra állhatnak át.

Ezért maradtak optimisták

A cég azért hisz abban, hogy 2021 közepéig meglesz a széles körben elérhető Covid-19 vakcina, mivel úgy látják, rendkívül elkötelezettek ez irányban világszerte a kormányok és a gyógyszeripari cégek, s hatalmas erőforrásokat mozgósítanak ennek érdekében. Erre alapozzák azt, hogy jövőre folytatódó fellendülésre lehet számítani a globális gazdaságban.

A soha nem látott mértékű állami mentőcsomagok és a masszív jegybanki ösztönzők eddig segítettek abban, hogy megmaradjon a likviditás a kötvénypiacokon és a hitelpiacokon. Ráadásul várhatóan az alacsony kamatkörnyezet legalább 2023-ig fennmaradhat. Erre utal, hogy az amerikai Fed már jelezte, hajlandó szemet hunyni az infláció 2 százalékos szint fölé emelkedése felett is, ha ezzel sikerül a munkaerőpiac erősödését segíteni.

Elég erősek a bankok

A globális adósságállomány nagy része bankok kezében van - jegyzi meg az S&P átfogó elemzése - s a nagy bankok nyereségtermelő képességük és tőkeellátottságuk miatt valószínűleg képesek lesznek megemészteni a hitelveszteségeket. Úgy látják, szabályozói oldalról megfelelő lépesek történtek annak érdekében, hogy a bankok biztosítani tudják és akarják a gazdaság hitellel történő ellátottságát.

Ugyanakkor a kormányzati támogatások kifutásával felszínre kerülhet a gazdaság szereplőinek sebezhetősége. Az S&P úgy becsli, hogy a bankok hitelezési veszteségeinek nagysága 2020-ban és 2021-ben elérheti a 2,1 billió dollárt, idén 1,9 billió dollár lehet, ami duplája a 2019 évinek.

A háztartások adósságállományának aránya a GDP-hez emelkedni fog globálisan. Ez azonban nem a hitelfelvételnek, hanem a GDP csökkenésnek lesz az eredménye. A korábbi visszaesések tapasztalat alapján azt lehet várni, hogy a háztartások hitelfelvételének üteme a jövőben is lassulni fog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!