BUX

Hitelminősítői figyelmeztetés miatt bezuhantak a tőzsdék

Az S&P után egy újabb nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszítheti el legjobb besorolását az Egyesült Államok. Kedden a Fitch Ratings figyelmeztetett, hogy az adósságplafonról szóló viták miatt leminősítés fenyeget.

Beke Károly, 2013. január 15. kedd, 14:35

Hétfőn az amerikai pénzügyminiszter is elismerte, hogy február közepére elfogy a pénz a tengerentúlon, így gyakorlatilag egy hónapjuk van az illetékeseknek arra, hogy megállapodjanak az adósságplafon emeléséről. Hasonló folyamat zajlott le 2011 nyarán, amikor az adósságplafon legutóbbi emelése előtt a Standard & Poor's története során először leminősítette az Egyesült Államokat, így már csak két nagy hitelminősítőnél van meg a legjobb, AAA-besorolása.

Növekszik a nyomás az amerikai besoroláson - mondta kedden David Riley, a Fitch Ratings ügyvezetője. Hozzátette: azt hitték, hogy a 2011-es politikai feszültség csak egyszeri eset, amennyiben azonban ez most megismétlődik, akkor felül kell vizsgálniuk az USA besorolását. Riley szerint az év elején ugyan sikerült elkerülni Amerikában a költségvetési szakadékot, de csak rövidtávú megoldás született.

A Fitch már jelenleg is negatív kilátással tartja AAA-ban az Egyesült Államokat, így ha újabb lépésre szánja el magát a cég, akkor az már leminősítés lesz.

A hír megjelenése után meredek lejtmenetbe kezdtek a világ tőzsdéi: a londoni FTSE-100 0,1, a frankfurti DAX kora délután 0,8 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt, míg a francia CAC-40 0,4 százalékos mínuszban volt. A Budapesti Értéktőzsdén a BUX index 1,2 százalékos esésben volt, a vezető részvények közül az OTP és a Mol egyaránt 1,3 százalékot bukott hétfőhöz képest. Az euró/dollár kurzusa 1,3309-ig szaladt.