Hogy áll az államháztartási hiány elleni küzdelem?

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 2017-ben 721 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százaléka volt, ám egyedül a negyedik negyedévben 651 milliárd forintot tett ki, ami az időszakra eső GDP 6,1 százalékának felelt meg - jelentette kedden a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.
Dzindzisz Sztefan, 2018. április 3. kedd, 09:37
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az államháztartás uniós módszertannak megfelelően névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a múlt év végén 27 360 milliárd forint, a GDP 71,7 százaléka volt az egy évvel korábbi 73,9 százalékkal szemben - írja az MTI.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 71,7 százaléknál 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 73,6 százaléka volt, 2,4 százalékponttal alacsonyabb a 2016. véginél. (Vége a finomkodásnak? - Kegyetlen őszinteség Brüsszeltől.)

Fotó forrása: Napi.hu / Szabó Dániel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK