Akamai Technologies Inc (AKAM)

Magyarországon talán kevésbé ismert internetes kereskedelemmel foglalkozó cég, a Nasdaq közepes forgalmú részvényei közé tartozik, volatilitása is átlagosnak mondható. A cég legutóbbi gyorsjelentése 2007.április 25-én volt, amelyre a piac egy jelentős árfolyam-eséssel reagált. Látható, hogy az 56 dolláros árszintről pontosan 10 dollárt zuhant egyetlen nap alatt, ami közel 20 százalék. Az ezt követő napokban még esett az árfolyam, de már nem olyan mértékben, majd 43 dollártól az ár emelkedésnek indult és pár nap alatt visszament 46-ig. Ezt követően több mint egy hónapig az árfolyam 42-46 dolláros sávban mozgott.

Elképzelhető, hogy egy ritkán előforduló négyes mélypont alakzat van kialakulóban, amely a trendfordító kettős mélypontból származik. A 46 dolláros nyakvonalat egy meredek emelkedéssel át is törte, ami ugyan eltúlzott volt, de így is elképzelhető, hogy egy lassú emelkedő trend alakul ki az ábrán látható trendvonal mentén. Kritikus lehet, hogy sikerül-e áttörnie az 50 dolláros határt, ami elég kerek szám ahhoz, hogy komoly ellenállást jelentsen. Ha ezt megteszi, akkor érdemes vételi pozíciót fölvenni véli Pataki Zoltán, a NetDayTrade Kft. elemzője. E mellett szól az is, hogy 2005 év elejétől 10 dollár közelétől folyamatosan emelkedve ez év elejéig az ár majdnem elérte a 60 dollárt, de azt nem tudta áttörni, és azóta inkább csökkenő trendről beszélhetünk. A következő gyorsjelentés július 25-én lesz, ezért olyanoknak nem javasoljuk, hogy ekkor pozícióban legyenek, akik kizárólag technikai alapon elemeznek.

Apollo Group Inc (APOL)

Az előző céghez hasonló árfekvésű, forgalmú és volatilitású részvény, amely viszont bizonyos eseményeket tekintve pont ellentétes az előzővel. Az egyik különbség, hogy hosszabb időtávot tekintve látható, hogy 2004 év közepétől az árfolyam közel 100 dollárról folyamatosan csökkent 2006 év végéig, megközelítve a 33 dollárt. Onnan egy lassú emelkedés figyelhető meg, azonban a mellékelt ábrán is látható, hogy nem
sikerült áttörnie az 50 dolláros határt. A másik lényeges különbség, hogy a cég gyorsjelentése június 28-án volt, aminek hatására az árfolyam 6 dollárt ugrott, ami több mint 10 százalék.

Valószínű, hogy a több éves csökkenő trend ezzel a gyorsjelentéssel végre megtört, és egy hosszabb emelkedés következik. Az jó jel, hogy a gyorsjelentés követő napokban az ár nem esett vissza, de elképzelhető, hogy még egy darabig kis forgalom mellett nem változik vagy esetleg lassan csökkenni is fog. Pataki Zoltán szerint akkor érdemes megpróbálkozni vételi pozíció felvételével, ha megnövekedett forgalom mellett az ár kitör felfelé, és tényleg kialakul egy hosszabb emelkedő trend.

Digital Riv Inc (DRIV)

Egy újabb 50 dollár körüli, átlagos volatilitású, de az előzőekhez képest kisebb átlagos forgalmú részvény. A következő gyorsjelentés július 26-án lesz, de a cég június 27-én előzetes adatokat tett közzé az elmúlt 3 hónapról, ezért másnap az árfolyam 6 dollárt esett. Az azóta eltelt néhány napon egyre csökkenő forgalom mellett az árfolyam visszament 47 dollárig.

Lehetséges, hogy az árfolyam előbb-utóbb ismét elindul lefelé, de addig nem javasolt short pozíció nyitása, amíg ez nem látszik határozottan, illetve ezzel együtt nem figyelhető meg forgalomnövekedés. Könnyen lehet, hogy ez pont most lesz, ugyanis a 47 dollár körüli érték korábban (június 13-14) támaszként (support) viselkedett, amelyek gyakran alakulnak át ellenállássá (resistance). A másik ok, amely az árfolyamesés mellett szól, hogy ha egyéves időtávot nézünk, akkor egy szép kettős csúcs alakzatot figyelhetünk meg. Ennek első csúcsa tavaly év végén, második csúcsa április végén, pont 60 dollár volt, a nyakvonal pedig kereken 50 dollár. Ha ez valóban teljesül, akkor lemehet az ár 40 dollár közelébe is.

Xm Satellite Radio Hldgs Inc (XMSR)

Az átlagos Nasdaq részvényeknél olcsóbb, elég nagy forgalmú, de alacsony volatilitású papír. A részvény árfolyama több mint egy éve 10-15 dollár között mozog. Az utolsó gyorsjelentése április 26-án volt, amelynek hatására pontosan 1 dollárt emelkedett a jegyzés, de a 12 dollárt nem tudta átlépni és az következő hetekben lassan, de folyamatosan csökkent az ár. Május közepétől újból elindult felfelé, de a 12 dollár áttörése megint nem sikerült. Látható az ábrán, hogy a 10,60 dollárnál támasz alakult ki, utoljára június 22-én és most is a kritikus 12 dollár közelében van az árfolyam.

Elképzelhető, hogy egy hármas mélypont fog kialakulni, amelynek nyakvonala az előbbiekben említett 12 dollár, és ennek áttörése egy emelkedő trend kezdetét jelentheti. Ha ezt átlépi a jegyzés, érdemes lehet vásárolni - mondta Pataki Zoltán. Ezt erősítheti az a tény is, hogy az árfolyam 2003 év végétől mindig 20 dollár felett volt és 2004 év végén elérte a 40 dollárt is.

Biogen Idec Inc (BIIB)

Ismét az átlagoshoz képest kicsit drágább papír közepes forgalommal és volatilitással. Az elmúlt 3 hónapban 44-54 dollár között mozgott az árfolyam. A május 2-án közzétett gyorsjelentés nem okozott észrevehető mozgást, de május 29-én a cég bejelentette, hogy felvásárolja a saját részvényeinek egy részét, aminek hatására 49-ről 52 dollárra ugrott az ár. Ezt követően egy hónapig 51 és 52 dollár között mozgott az árfolyam.

Az elmúlt 2 évben az ár nem tudta átlépni az 52,50 dollárt, ami a napokban növekvő forgalom mellett sikerült, ezért várható még további emelkedés, különösen, ha sikerül az 55 dolláron is átmenni. A vételi pozíciót azonban nem érdemes tovább tartani, ha az ár 54 dollár alá esik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!